VU kiest UvA-hoogleraar

Nieuws | de redactie
6 september 2013 | De nieuwe collegevoorzitter van de VU is een professor in de rechtsgeleerdheid van de UvA, Jaap Winter Het internationaal ondernemingsrecht en corporate governance zijn zijn specialismen. Hij was lid van de fameuze commissie Tabaksblat.

De nieuwe voorman is een wetenschapper pur sang, maar wel een met zware nevenfuncties. Met zijn werk in de commissie Tabaksblat heeft hij de basis gelegd voor de nieuwe codes op het terrein van corporate governance. En dat men bij de VU wel enige good governance kan gebruiken is de voorbije periode pijnlijk duidelijk worden.

Bij de nevenfuncties van professor Winter wordt duidelijk, dat hij vanuit zijn discipline tot de elite van ons land mag worden gerekend. Het lidmaatschap van het bestuur van het Mauritshuis is daar een onmiskenbaar teken van. Ook is hij partner bij het invloedrijke advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Netwerk in Brussel 

Bovendien was hij de voorzitter van de ‘High Level Group of Company Law Experts’ die in 2001 door de Europese Commissie werd ingesteld om te adviseren over een modern juridisch kader voor Ondernemingsrecht en Corporate Governance in Europa. Daarmee heeft hij in Brusswel tot in de hoogste kringen toegang en netwerken. Voor een universiteit die, net als haar collega’s, in Horizon2020 moet zien te scoren, is dit van wezenlijk belang.

Over de rol van een collegevoorzitter in het hoger onderwijs heeft hij impliciet recent nog deelgenomen aan een opmerkelijke discussie in de Amsterdamse Academische Club. Daar kwam onder meer op tafel: “Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat leiders vaker worden gedreven door emoties dan door rationele overwegingen. Leiders raken soms in de ban van hun eigen primitieve wensen, die enerzijds stimuleren tot creatieve oplossingen, maar die anderzijds kunnen leiden tot een grootheidsfantasie.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK