Wientjes hard en duidelijk

Nieuws | de redactie
20 september 2013 | Bernard Wientjes riep in de eerste topontmoeting van De Haagse Hogeschool HBO en WO op meer te innoveren. De VNO-NCW topman was scherp over het innovatiebeleid. “Het was een fundamentele fout van het vorige kabinet om de FES gelden niet langer in te zetten voor innovatie en kennis.”

Innovatie is voor veel bredere groepen interessant dan vaak wordt aangenomen, legde Wientjes bij De Haagse Hogeschool uit in de eerste van een serie topontmoetingen. “We moeten in Nederland het ondernemerschap veel sterker verbinden met kennis. De topsectoren hebben teveel een connotatie van grote bedrijven gekregen. Het doel van de topsectoren was om het ondernemerschap, te verbinden met kennis. Dat geldt niet alleen voor multinationals maar ook zeker voor kleinere ondernemingen.”

Wees Noors

Ondernemers moeten volgens de Wientjes veel meer gaan innoveren met anderen: met kennisinstellingen, hogescholen en universiteiten. “Dat gebeurt nu nog onvoldoende.”

Op de vraag of het kabinet op het gebied van innovatie en ondernemerschap voldoende ambitieus is, gaf Wientjes een spijkerhard antwoord: “Nee.” Ook hier verwees de werkgeversvoorman naar de Kanzlerin, Angela Merkel, die een veel ambitieuzer en innovatiever beleid heeft ontwikkeld.

Hij sprak ook lovend over het Noorse model waarin gas- en olie-inkomsten worden ingezet voor kennis en onderwijs. Een model dat recent onder andere door Brazilië is overgenomen en dat Nederland tot voor kort – enige jaren dankzij het Innovatieplatform – ook kende. “Het was een fundamentele fout van het vorige kabinet om de FES gelden niet langer in te zetten voor innovatie en kennis. Alles werd bijeen geschraapt om het gat in de begroting te vullen. We beseffen niet genoeg dat dat aardgas op gaat en dus dat geld zal opdrogen. Je moet dat – net als de Noren doen – dus inzetten voor investeringen die ook na die tijd zorgen voor welvaart.”

De boer op met innovatiebox

“Subsidies voor innovatie zijn de afgelopen jaren vervangen door fiscaliteit, onder andere in de innovatiebox,” legde Wientjes de aanwezige studenten, docenten en ondernemers uit. Over de winst van een product waarvoor de ondernemer – dus ook een start-up vanuit het HBO en het WO – een eigen octrooi, een buitenlands patent of een S&O-verklaring heeft gekregen, hoeft maar 5 procent belasting te worden betaald. Ook voor hogescholen en universiteiten die actief zijn in de topsector agri&food biedt de innovatiebox uitkomst, want ook kwekersrechten van nieuw ontwikkelde plantenrassen worden aangemerkt als octrooi.

“Ik kan me voorstellen dat de innovatiebox nog niet bij iedereen bekend is. Het kabinet houdt het ook maar een beetje stil, want als deze te populair wordt gaat het wel erg veel geld kosten,” zei de VNO-NCW voorman.  Als het aan Wientjes ligt gaat dit snel veranderen. “Ik leg het bestaan van de innovatiebox elke dag uit aan ondernemers in het land. Dat moeten uw hogescholen en de universiteiten ook doen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK