Zuiniger zijn op privacy

Nieuws | de redactie
24 september 2013 | We gaan erg slecht om met onze privacy, stelt Radboud-hoogleraar Bart Jacobs in SURF magazine. “De infrastructuur waar we met z’n allen aan mee werken is nooit gebouwd op beveiliging, laat staan op privacybescherming. Software probeert op alle mogelijke manieren onze persoonlijke gegevens te plunderen.

Volgens Jacobs, hoogleraar Software Security and Correctness aan de Radboud Universiteit hebben we in Nederland “behoefte aan een ICT-infrastructuur die ons helpt onze privacy te beschermen.” We gaan namelijk erg slordig om met onze persoonlijke gegevens die we overal op het web laten slingeren.

De waarde van digitale informatie

“Een app als nu.nl, de populairste nieuwsdienst in Nederland, wil precies weten wie je bent en waar je bent. Ik vind dat absurd. Maar zonder akkoord te geven tijdens de installatie kun je die app niet gebruiken,” zegt Jacobs. “Ik vind het merkwaardig dat het besef dat dat erg is volkomen verloren is gegaan. Het interesseert veel mensen niets. We begrijpen de waarde van onze digitale informatie niet.” 

Jacobs vindt het frappant dat tegenwoordig de onze bezorgdheid om privacy het vrijwel altijd aflegt in de wens om meer functionaliteit. Hij hoopt dat burgers zich meer bewust zijn van de gevaren en minder snel hun volledige identiteit zullen vrijgeven op het internet. Een speciale smartcard waarop je gegevens staan, zou oplossing kunnen bieden. 

Op zo’n smartcard, legt Jacobs uit, staat alleen je pasfoto en kun je zelf naar eigen inzicht attributen als leeftijden, rekeningnummers en dergelijke kunt zetten. Vervolgens kun je zelf kiezen “aan welke diensten of partijen je bepaalde attributen” afgeeft. Het is een heel flexibel, veilig en privacyvriendelijk systeem voor indentiteitsmanagement, gebaseerd op  open standaarden. Zo’n systeem voorkomt identiteitsfraude en is potentieel een innovatiemotor.” 

Angry Birds als spion

Jacobs denkt dat zo’n meer gesloten systeem van groot belang is om er in de toekomst voor te zorgen dat je persoonlijke gegevens niet in handen komen van de verkeerde mensen. “Als ik bij de Chinese geheime dienst zou werken, zou ik het wel weten: dan ontwikkelde ik een spelletje als Angry Birds. Je zit dan in no time bij honderden miljoenen mensen op de smartphone, die allemaal op OK hebben geklikt dat je hun adresboek mag leegzuigen.”

Juist dat buitenlandse diensten meekijken met onze gegevens, baart Jacobs zorgen. Ook universiteiten en hogescholen moeten zich dat realiseren. Volgens hem moeten onderwijsinstellingen en academische ziekenhuizen kiezen voor “opslag van gevoelige informatie in Europa, Nederland of zelfs in een cloud die alleen gebruikt wordt door het hoger onderwijs en onderzoek.”

“Ik kan me voorstellen dat SURF daarin een rol speelt, door opslagfaciliteiten te bieden, hosting of zelfs een e-maildienst. Alleen dan weet je zeker dat buitenlandse diensten niet kunnen meekijken.”  

Het interview met Bart Jacobs is te lezen in het SURF Magazine van september op pagina 5 en 6. Bestellen kan hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK