Bruijn naar HU

Nieuws | de redactie
31 oktober 2013 | VVD-senator Jan Anthonie Bruijn is hoogleraar aan het LUMC, maar zijn 'HBO-hart' blijft kloppen. Na twee termijnen bij de Hogeschool Leiden wordt hij nu lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool Utrecht.

Bruijn heeft meer dan gemiddelde belangstelling voor het HBO. De vereniging Hogescholen vroeg hem zelfs een van de mest delicate klussen van de laatste jaren te doen: het voorzitten van de commissie die het onder vuur liggende toetsing- en examenbeleid van de sector moest evalueren en op nieuwe leest schoeien. Zijn rapport ‘Vreemde ogen dwingen’ heeft de hogescholen flink huiswerk bezorgd.

Vroeger ondenkbaar

Bij de Leidse hogeschool was Bruijn altijd sterk betrokken bij het bèta-profiel en de laboratoriumopleidingen. In zijn werk op het Leidse Bio Science park en het LUMC als immuunpatholoog had hij concrete ervaring met het belang van gedegen en getalenteerde HBO’ers die in de laboratoria de rechterhanden zijn van de onderzoekers en medici. 

“Inmiddels zijn twee van die mensen bij mij gepromoveerd. Zoiets was vroeger ondenkbaar,” vertelde hij in het boek ’25 jaar Perspectief’ over de ontwikkeing en kansen voor de Hogeschool Leiden. “Het blijkt dat HBO-laboratoriumonderwijs nu wel opleidt voor zo’n vervolgloopbaan in het onderzoek. Dat valt des te meer op, omdat het onderzoek in mijn vakgebied totaal veranderd is in de voorbije twintig à dertig jaar door nieuwe technologieën en inzichten.”

“De hbo’ers komen daar niettemin sterk in mee. Wat HBO en WO doen binnen de kennissector is als concept ook sterk veranderd, de kloof is veel minder groot geworden. Daar moeten we consequenties aan gaan verbinden, lijkt mij.”

Ervaringen overdragen

Aangezien de Hogeschool Utrecht in de Domstad ook grotendeels op het Science Park gevestigd is, kan Bruijn de ervaringen van de Leidse samenwerking tussen universiteit, academisch ziekenhuis, hogeschool, R&D-instituten en bedrijven -inclusief een Center of Expertise rond genomics bij de hogeschool – vruchtbaar maken voor het Utrechtse hoger onderwijs en onderzoek.

Ook de HU poogt langs die lijnen zich verder te ontwikkelen. Dat past dan weer sterk bij de rol van de senator en liberaal denker over Bildung en kennisbeleid en die van oud-voorzitter van de AWT.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK