Downloaden en bouwen maar

Nieuws | de redactie
11 oktober 2013 | De HAN heeft het eerste ‘Wikihouse’ van Nederland gebouwd. Wikihouses zijn volledig open source en kunnen het hele bouwproces versimpelen én verduurzamen. Is het einde van “prehistorisch stenen stapelen bij ‘min 5’” in zicht?

Wikihouses zijn een potentiele game-changer in duurzaam bouwen, legt Ron van Wijk van HAN built environment uit tijdens de onthulling van het eerste Wikihouse op de campus van de HAN. Wikihouses zijn open source bouwpakketten die je kan downloaden en overal in elkaar kan zetten. Een mooi eerste project voor het nieuwe Innovatielab Duurzaam Bouwen van de HAN. 

“Het bouwproces is op dit moment nog heel erg gefragmenteerd”, legt Van Wijk uit. “Bouwen kan pas echt duurzaam worden als verschillende onderdelen worden geïntegreerd en verschillende bouwdisciplines bij elkaar over de schutting gaan kijken om het bouwproces te versimpelen.”

Duizenden schroefjes en dingetjes

Een van de aanwezige ondernemers die bijeengekomen zijn voor ‘Gelderland Valoriseert in het kader van de ‘Dag van de Duurzaamheid’ legt uit: “Alleen in een wc-partij zitten al meer dan duizend verschillende eenheden zoals schroefjes, hendeltjes en haakjes. We moeten in de bouw weg van zoveel mogelijk handelingen die als doel hebben waarde toe te voegen, dat is niet duurzaam.”

Een groot voordeel van deze manier van bouwen is dat studenten een goed overzicht krijgen in het hele bouwproces, en kritisch gaan nadenken over hoe het huidige bouwproces verbeterd zou kunnen worden. “Het is natuurlijk raar dat de prehistorische manier van bouwen bij temperaturen ‘min vijf’ stenen stapelen nog steeds de goedkoopste en meest gebruikte manier is,” aldus een bouwende ondernemer.

Snel en Open Source

Behalve dat een Wikihouse volledige open source is en dus niet het intellectueel eigendom is van een architect of bouwbedrijf is het ook revolutionair door de bouwsnelheid. De groep studenten van de HAN voor wie het ook de eerste keer was om op deze manier te bouwen had in drie uur het bouwpakket omgetoverd tot een huisje. 

Bij wiki-bouwen wordt een bouwtekening gedownload en kan direct gefreest worden uit 18mm houten platen. Het voordeel van deze platen is dat ze beschikbaar zijn van Arnhem tot Adelaide, wat het mogelijk maakt om vanuit alle hoeken van de wereld aan een bouwontwerp te werken en het zo te verbeteren. 

“Nu al wordt maar één procent van de huizen die wereldwijd gebouwd worden door architecten ontworpen, de rest is zelfbouw,” legt Vincent Muller van Wikihouse NL uit. Hier liggen dus enorme kansen voor deze manier van bouwen.” In de toekomst zou je dus ook bouwpakketten kunnen gaan 3D-printen met duurzame materialen. Het is duidelijk, het Arnhemse Wikihouse is pas een eerste stap in een lange weg naar echt duurzaam bouwen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK