From the brink

Nieuws | de redactie
16 oktober 2013 | “Verbijsterend hoe dysfunctioneel Washington nu is.” Onderwijsminister Arne Duncan was de wanhoop nabij. “The country came to the brink of a disaster,” erkent de Senaatsleiding. Duncan zei het al: “none of these things are good for children, for schools, for families, for communities.”

“We need stability, we need investment, we need a functioning federal government, and the dysfunction here right now is frankly pretty staggering,” smeekte Arne Duncan. Een shutdown leidde tot dingen als “thousands of fewer children receiving access to Head Start programs and less money for lower-income students, students with special needs, students with military parents, and students in federal work-study programs.”

Really hard

Duncan vroeg daarom om een ernstiger besef van de consequenties van gebrek aan daadkracht voor burgers en hun levens. “Democracy works when folks get together and compromise. That’s what we need.” De effecten van de shutdown waren dan ook aanzienlijk. In het Pentagon moet de helft van de mensen nu thuis blijven. Bij de NASA moest zelfs 97% van de ruim 18.000 medewerkers onbetaald afwachten.

Het compromis van de partijleiders in de Senaat zal daar zeer forse steun vinden. Het Huis lijkt te beseffen dat een blokkade daar funest zal zijn voor de verantwoordelijke meerderheid die daar voor zou zorgen. “This compromise we reached will provide our economy with the stability it desperately needs. It’s never easy for two sides to reach consensus. It’s really hard, sometimes harder than other. This time was really hard,” zei Senaatsfractieleider Reid van de Democrats.

“The country came to the brink of a disaster. But in the end, political adversaries set aside their differences and disagreement to prevent that disaster.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK