Grondwet voor topuniversiteiten

Nieuws | de redactie
10 oktober 2013 | De Chinese, Amerikaanse, Australische en Europese koepels van onderzoeksuniversiteiten presenteren vandaag een gezamenlijke ‘grondwet’ met voor het eerst een definitie van ‘research university’. Is dit de eerste stap naar een ‘Global Council of Research Universities’?

De universiteiten van Amsterdam en Leiden gaan via de Europese koepel voor onderzoeksuniversiteiten, LERU intensiever samenwerken met andere onderzoeksuniversiteiten waaronder de Universiteiten van Nanjing, Beijing en Tshingua; en Yale, Harvard en Columbia.

“Onderzoeksuniversiteiten kunnen samenwerken over grenzen en over oceanen om verstrekkend bij te dragen aan wereldwijde innovatie,” zegt Hunter Rawlings, President van de AAU, the Association of American Universities.

Pas een eerste stap?

“Onderzoeksuniversiteiten worden gedefinieerd door hun serieuze en alomtegenwoordige inzet voor onderzoek; de excellentie, breedte en kwantiteit van hun onderzoeks-output; en de manier waarin een onderzoekscultuur alle andere aspecten van de organisatie doordringt, van onderwijzen tot leren en hun relaties met het bedrijfsleven, overheden en de maatschappij,” schrijven de ondertekenaars in hun gezamenlijke statement.

De koepels hebben samen tien bepalende karakteristieken geformuleerd die samenwerking in de toekomst zou moeten stroomlijnen. Bernd Huber, voorzitter van LERU zinspeelt al op een veel verregaandere samenwerking. “Wij streven naar verdere mogelijkheden voor gezamenlijk werk op het gebied van onderzoek op wereldschaal. Onder andere door een gestructureerde dialoog met de recent opgerichte Global Research Council, misschien dooreen ‘Global Council of Research Universities’ op te richten.

Het volledige document met onder andere de 10 karakteristieken vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK