Hanze-lector prof in Wenen

Nieuws | de redactie
8 oktober 2013 | Hanze-lector Rineke Smilde is benoemd tot hoogleraar muziekpedagogiek aan de University of Music and Performing Arts in Wenen. Smilde die onlangs meewerkte aan het voltooien van het proefschrift van pianist Rian de Waal, blijft ook in Groningen actief als lector ‘leven lang leren in muziek’.

Rineke Smilde gaat zich in Wenen richten op het onderzoek naar nieuwe, innovatieve onderwijsprojecten in de muziekwereld. Zo werkte de lector eerder al aan projecten om met behulp van klassieke muziek de cognitieve functies van dementerende ouderen te stimuleren. “Musicians can play an important part in these processes, not as pseudo-therapists, but by means of their own artistic identity and drive,” zei zij destijds al.

In 2010 werd Smilde al eens genomineerd voor de prijs van Lector van het Jaar door ScienceGuide. Onlangs vertelde de nieuwe hoogleraar over haar werk aan het proefschrift van pianist Rian de Waal, dat na zijn overlijden uiteindelijk door onder meer Rineke Smilde werd voltooid. “Volgens mij had hij de zeldzame gave om die kennis én kwaliteit samen te brengen in het proefschrift, dat nu eindelijk helemaal af is.”

Het instituut waar Smilde aan de slag gaat is één van de twintig faculteiten van de universiteit en met 3500 studenten het grootste instituut voor muziek educatie in hoger onderwijs wereldwijd. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK