HBO-techniek in de lift

Nieuws | de redactie
7 oktober 2013 | Het aantal studenten dat instroomt in technische hbo-opleidingen is dit jaar met ruim 8% gegroeid naar 18.900. De gecombineerde inspanningen van de hogescholen, het voortgezet onderwijs en de overheid via het PBT werken stevig door.

Tussen 2005 en 2012 nam de instroom van techniek studenten in het hbo al met een vijfde toe van 14.800 tot 17.600. Dit tegenover ruim 10% groei voor de totale bachelorinstroom in het hbo. Maar dit is nog niet genoeg, vindt de sector zelf.

Om het opleidingenaanbod voor studenten én het bedrijfsleven verder te verduidelijken, heeft de Vereniging Hogescholen onlangs besloten, het aantal techniekopleidingen van ongeveer 65 terug te brengen naar ongeveer 30 opleidingen. Hierdoor ontstaan opleidingen met een breder curriculum en een ruimere specialisatiemogelijkheid in het laatste deel van de studie. Deze samenvoeging van opleidingen is ook uitdrukkelijk de wens van het bedrijfsleven.

Zes landelijke opleidingsdomeinen

Per 1 september 2015 worden de techniek opleidingen ondergebracht in zes landelijke opleidingsdomeinen: Applied Science, Built Evironment, Creative Technologies, Egineering, ICT en Maritime Operations. Deze clustering zal het aanbod voor studenten overzichtelijker maken, waardoor zij gemakkelijker kunnen kiezen.

Hogescholen krijgen door de verbreding meer programmeervrijheid. Zij kunnen daardoor sneller inspelen op wensen van het bedrijfsleven. Daartoe gaan zij het contact met het bedrijfsleven verder intensiveren.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK