In de voetsporen van Curie

Nieuws | de redactie
4 oktober 2013 | Nederland is Europees hekkensluiter in het percentage vrouwelijke hoogleraren maar de kwaliteit ligt hoog. Maria Barbosa van Wageningen Universiteit en Frances de Man (VU) wonnen dit jaar de L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’ beurzen voor hun onderzoek met hoge maatschappelijke impact.

Maria Barbosa (39) is directeur van AlgaePARC (Wageningen Universiteit). Ze krijgt de beurs voor haar onderzoek naar een soepele invoering van duurzame microalgen-biotechnologie in onze maatschappij. Biotechnologie met microalgen staat momenteel nog in de kinderschoenen maar is een groeiend onderzoeksgebied. Deze algen worden beschouwd als één van de meest veelbelovende grondstoffen voor het duurzaam leveren van ingrediënten voor onder meer voedsel of brandstof.

Met de beurs zal Barbosa bij het NIAS werken aan de vertaling van fundamenteel onderzoek naar toegepaste methoden met als doel de stofwisselingsprocessen door microalgen te maximaliseren. De uitkomsten zullen beschreven worden in een wetenschappelijk artikel, ze zal definities opstellen voor onderzoekslijnen voor een nieuwe leerstoel en er komt een projectvoorstel voor dit onderwerp.

Levensreddend onderzoek

De Man (32) is universitair docent (VU Medisch Centrum) en krijgt de beurs voor haar onderzoek naar een betere behandeling van pulmonale hypertensie (PAH), een ongeneeslijke longziekte. Pulmonale hypertensie (PAH) wordt gekenmerkt door een toenemende bloeddruk in de longslagader. Patiënten komen uiteindelijk vroegtijdig te overlijden aan de gevolgen van het falen van de rechterhartspier.

Over het falen van deze spier is nog weinig bekend en hier richt het onderzoek zich op. De beurs zal De Man de kans geven om op het NIAS eerder verkregen gegevens te analyseren en te publiceren. Met de resultaten uit haar onderzoek hoopt ze uiteindelijk de behandeling en levensverwachting van PAH-patiënten te kunnen verbeteren.

Met de Nederlandse ‘For Women in Science’-beurzen ondersteunen cosmeticaconcern L’Oréal en de Nationale UNESCO Commissie vrouwelijke wetenschappers. Het doel is om het percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland (14,8%, stand 2012) te verhogen. Het Europees gemiddelde ligt op 20%. Nederland is hekkensluiter. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK