Kennisdeling wereldwijd

Nieuws | de redactie
1 oktober 2013 | Op veel plekken wereldwijd worden in de wetenschap gigantische hoeveelheden data gegenereerd. SURFnet probeert met zijn internationale samenwerkingsverbanden in Rusland en Amerika al die datasets voor Nederlandse onderzoekers snel toegankelijk maken.

Begin deze zomer was SURFnet in Rusland om een overeenkomst te sluiten met het Skolkova Institute of Science and Technology (Skoltech). Het is slechts één van de initiatieven om middels lichtpaden de grote datasets op een makkelijke manier tussen onderzoeksinstellingen te verplaatsen. In het SURF Magazine vertellen wetenschappers over het belang van deze netwerkverbindingen.

Niet langer op harde schijf 

“In de biologie genereren we tegenwoordig heel makkelijk terabytes aan data,” zegt Peter van Lansdorp van het UMCG. “Momenteel is de connectie voor datatransport van Nederland naar Rusland heel slecht. We kunnen data op een harde schijf zetten en met een koerier opsturen, maar dat wordt natuurlijk heel begrotelijk.” Voor biologen als van Lansdorp, zijn directe netwerkverbindingen daarom onontbeerlijk. 

Van Lansdorp is op dit moment bezig met het opzetten van een nieuw instituut voor stamcelonderzoek in Rusland, vanuit een internationaal consortium. “Je zou het liefst willen dat data die in Nederland of op het MIT in Boston gegenereerd worden vrijwel onmiddellijk beschikbaar zijn in Rusland, of waar dan ook ter wereld. De nieuwe verbinding moet dat mogelijk maken.” 

Ook onderzoekers op het Netherlands eScience Center profiteren van de infrastructuur die SURFnet probeert te creëren. Zo via het project NetherLight waar SURFnet in participeert een verbinding tussen Noord-Amerika en Europa gelegd die data kan versturen met 100 gigabits (een miljard bits) per seconde. 

Anders nadenken over wetenschap

Frank Seinstra is als eScience engineer en VU-onderzoeker bezig met het vergemakkelijken van het gebruik van complexe computersystemen. Seinstra werkt voor de ontwikkeling van simulaties bij onder meer klimaatonderzoek met de beste en zwaarte computersystemen ter wereld. “Daarvoor gebruiken we supercomputers en GPU-clusters op verschillende locaties, waaronder in de Verenigde Staten. Als daartussen dikke ‘pijplijnen’ liggen in de vorm van lichtpaden, kunnen we die deel laten uitmaken van het reken- en visualisatiewerk.”

Door de supersnelle transatlantische verbinding wordt het voor Seinstra en zijn collega’s mogelijk om tegelijkertijd en in realtime de berekening, visualisatie en interpretatie van onderzoeksresultaten te verkrijgen en dus snel te overleggen. “Vroeger zou het niet in me opgekomen zijn om zo’n visualisatie te laten plaatsvinden. Tegen zulke datahoeveelheden per tijdseenheid lopen we pas sinds kort aan. De mogelijkheden van lichtpaden zorgen dat we anders kunnen nadenken over de wetenschappelijke vraagstelling. Zo verander je met techniek de wetenschappelijke praktijk.” 

Het artikel over lichtpaden leest u op pagina 14 en 15 van SURF Magazine. Bestellen kan hier

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK