Lange adem voor overstap naar biomassa

Nieuws | de redactie
21 oktober 2013 | De overstap naar een bio-based economie is een moeilijke weg, die waarschijnlijk nog wel twee à drie generaties gaat duren, stelt Hogeschool Rotterdam-lector Ad de Kok. Verrassend genoeg kan schaliegas voor de ontwikkeling van bio-based technologie weleens een ‘blessing in disguise’ zijn.

In zijn inaugurele rede ‘Biomass as Feedstock  for the industry: road to perdition or the promised land?’ vertelt De Kok, lector Groene Grondstoffen in Rotterdam, dat hoewel er al veel mogelijk is op het gebied van biotechnologie, maar dat we ons in de ontwikkeling naar een volledig bio-based economie nog op een punt van ‘geïnformeerd pessimisme’ bevinden.

Financieel nog niet aantrekkelijk

“We bevinden ons in een periode van desillusie, waar de interesse, vooral van grote multinationals,  afneemt. Dat komt mede door de hoge kosten van investeringen en gebrek aan economische waarde van veel bio-based investeringen,” legt De Kok uit. Op dit moment loont het voor grote bedrijven nog niet om vol in te zetten op groene alternatieven.

Wetenschappelijke ontwikkelingen en innovaties moeten hier uiteindelijk verandering in gaan brengen. Dat is volgens de Rotterdamse lector van belang om de Nederlandse economie kansen te geven in onder meer agricultuur en de chemische industrie, maar ook om zo minder afhankelijk te zijn van andere partijen in onze energievoorziening.

Juist in Rotterdam zal, zo denk Ad de Kok, de overgang naar een bio-based economy de komende jaren in full swing zijn. “Op de recent geopend tweede Maasvlakte zal ruimte komen for nieuwe bio-based chemie en het zal mogelijk zijn om grote hoeveelheden biomassa te verwerken.”

Schaliegas kan tijd winnen

Een volledige transitie zal een lange adem vergen en veel investeringen in nieuwe technologie vereisen. Volgens De Kok kan juist het controversiële schaliegas daar een positieve rol in spelen. “Vanwege de lage(re) energieprijzen, zal de winstgevendheid van chemische bedrijven omhoog gaan, waardoor ruimte ontstaat voor toekomstige innovatie en investeringsfondsen. Er is tijd nodig voor dominante technologieën om op te komen.”

Hogeschool Rotterdam heeft in Kenniscentrum Mainport Innovation op de RDM Campus een agenda uitgezet die zich richt op innovaties die de transitie naar een bio-based economie moeten bespoedigen. In de periode 2013-2016 zal het onderzoek, in samenwerking met en na consultatie van het bedrijfsleven, zich focussen op gebruik van eerste en tweede generatie biomassa voor chemicaliën/materialen.

Uiterlijk in 2016 moet dit geleid hebben tot de erkenning dat Kenniscentrum Mainport Innovation is uitgegroeid tot een regionaal expertisecentrum voor toegepast onderzoek op het gebied van hernieuwbare grondstoffen.

De lectorale rede van Ad de Kok is hier te bestellen of hier als e-book


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK