Minder overhead door minder OCW-geld

Nieuws | de redactie
28 oktober 2013 | Het kabinet wil de bureaucratie in HBO en WO verminderen door hun algemeen budget met €14.570.766 te verlagen. Concrete effecten kan OCW niet beloven of tonen. De in te leveren bedragen lopen van € 1 miljoen bij RUG en UvA tot een half miljoen bij Fontys en HU. Wat levert u in?

De taakstelling “verminderen van overhead” is via een korting op de rijksbijdrage van de hogescholen en universiteiten (inclusief academische ziekenhuizen) gerealiseerd, meldt minister Bussemaker de Tweede Kamer. De universiteiten worden duidelijk zwaarder getroffen dan de hogescholen, zo laten de cijfers per instelling zien.

Theologen gespaard

Bij sommige instellingen kan men zich afvragen of een korting van enkele duizenden euro’s op hun generieke budget vanuit het Rijk nu werkelijk een bijdrage zal vormen aan terugdringing van de overhead. Zo moet de Theologische Universiteit Apeldoorn € 1.577 ophoesten en Iselinge Hogeschool € 5.999.

Grootste klap in het WO valt bij de UU. De korting is daar € 1.202.494. De Theologische Universiteit Kampen houdt de schade nog het meest beperkt met een bedrag van € 1.369. 

In het HBO is het de Hogeschool van Amsterdam die het meest bloeden moet met € 606.200 in de min. Het HO-duo UvA/HvA levert dan ook samen het meeste in van alle instellingen. Met Iselinge blijft de Katholieke PABO Zwolle met haar korting à € 9.636 als enige hogeschool nog onder een inleverbedrag van €10.000.

Wat gaat u inleveren? Het overzicht van de kortingen per instelling leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK