Pensioendebacle in Brits HO

Nieuws | de redactie
25 oktober 2013 | Nederland heeft een pensioendebat, maar in Groot-Brittannië kunnen ze er ook wat van. Het pensioenfonds van het universiteitspersoneel heeft een gat van 10 miljard pond. Voor stakingen en een forse toename in collegegeld wordt gevreesd.

Het pensioenfonds van het Britse universiteitspersoneel kampt met een tekort van meer dan £10 miljard, 12 miljard euro. Het pensioenfonds van de Britse universiteiten houden op dit moment een iets lager, maar nog steeds zeer fors, tekort aan van £7,9 miljard.

Zorgwekkend groot gat

Het ‘Universities Superannuation Scheme’ pensioenfonds heeft 303.000 leden en beheert £37.9 miljard aan activa, drie keer zoveel als de Britse belastingbetaler elk jaar betaald voor hoger onderwijs.

Pensioen consultant John Ralfe rekende uit dat om dit tekort goed te maken de persoonlijke bijdrage bijna verdubbeld moet worden tot £1.8 miljard per jaar. Dit staat gelijk aan een stijging van de collegegelden tot 1000 pond per jaar. 

“Het universiteitspensioenfonds ontkent dit en de universiteiten ook,” zei Ralfe gisteren in Newsnight. “Dit zal grote gevolgen hebben voor het Britse hoger onderwijs. Het enige wat we nu doen is onze kinderen met een enorm probleem opzadelen.” 

Thatcheriaanse stakingen op komst?

De Britse Minister voor hoger onderwijs David Willets zegt dat het fout zou zijn om deze financiële fout door te berekenen aan studenten. “Universiteiten zijn onafhankelijke instituten, zij weten dat  het hun financiële verantwoordelijkheid is om de pensioenen te garanderen en de tekorten aan te pakken”, aldus Willets tegen de BBC. 

Veel docenten maken zich zorgen dat hun pensioenkosten enorm gaat stijgen of er afwaarderingen plaats gaan vinden. In een historische overeenkomst tussen universiteiten en het universiteitspersoneel staat dat het personeel moet bijdrage bij elke grote stijging in kosten. Dit docenten zijn hier woest over en hebben voor volgende week enkele stakingen gepland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK