Shutdown in de school

Nieuws | de redactie
1 oktober 2013 | “Verbijsterend hoe dysfunctioneel Washington nu is.” Onderwijsminister Arne Duncan heeft het even helemaal gehad. Hij waarschuwt dat de ‘shutdown’ niets goeds inhoudt voor studenten, scholen en onderwijsgemeenschappen. Maar liefst 97% van de NASA is lamgelegd.

“There’s just simply no upside,” zegt Duncan tegen de National Press Club. “The effects might not be felt immediately, but whether it’s a shutdown, whether it’s the sequester, none of these things are good for children, for schools, for families, for communities.”

Niets kan ik doen

“We need stability, we need investment, we need a functioning federal government, and the dysfunction here right now is frankly pretty staggering,” liet hij zich ontvallen. De gevolgen van de shutdown maken hem diep bezorgd. Hij wijst op dingen als “thousands of fewer children receiving access to Head Start programs and less money for lower-income students, students with special needs, students with military parents, and students in federal work-study programs.”

Gevraagd wat hij nu gaat doen om die effecten op te vangen of te voorkomen, kon Arne Duncan slechts moedeloos reageren. “There’s literally nothing I can do to mitigate those effects. Right now, in the immediate fear of a shutdown, we’ll try and do everything we can to help college students with grants and other things and make sure that money keeps flowing.”

Duncan smeekte bijna het Congress “to get its act together” in het besef van de consequenties van gebrek aan daadkracht voor burgers en hun levens. “Democracy works when folks get together and compromise. That’s what we need.”

Werk in de ruimte

De effecten van de shutdown zijn soms aanzienlijk. In het Pentagon moet de helft van de mensen nu thuis blijven. Bij de NASA moet zelfs 97% van de ruim 18.000 medewerkers onbetaald de komende dagen door.

Gelukkig mogen de Amerikaanse austronauten in het ruimtestation ISS wel doorwerken, hoewel zij federaal ambtenaar zijn. Maar wie nu de fascinerende foto’s van Saturnus en zijn maan Titan van de Cassini/Huygens expeditie en sonde moet downloaden en onder de wetenschap verspreiden? Het is allemaal onzeker.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK