Topdag HO in Randstad

Nieuws | de redactie
15 oktober 2013 | Zowel de HvA als de Hogeschool Rotterdam en de EUR hebben vandaag de NVAO-instellingstoets gehaald. De Erasmus Universiteit heeft nu alsnog aangetoond dat zij voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een positieve Instellingstoets. De twee hogescholen halen deze erkenning in één keer.

De EUR had in 2012 al de instellingstoets doorlopen, maar kreeg van het NVAO-bestuur een positief besluit onder voorwaarden. Dat hield in dat ze een jaar de tijd kreeg om aan deze voorwaarden te voldoen. Met het positieve besluit bij de hertoetsing heeft de NVAO-bestuur het advies overgenomen van de auditcommissie, geleid door Job Cohen, die in september een bezoek bracht aan de EUR.

Pluim voor Jet

De auditcommissie  concludeerde toen: “De commissie constateert dat het (vorige) besluit van de NVAO en de voorbereiding van de tweede instellingstoets veel heeft losgemaakt binnen de Erasmus Universiteit. De instelling is erin geslaagd om de oorspronkelijke teleurstelling om te zetten in een positieve reactie, die voor een nieuw elan heeft gezorgd. De nieuwe aanvraag van de instelling, zoals weergegeven in de reactie op de voorwaarden van de NVAO, zorgt voor veel verduidelijking, niet alleen in de ogen van de commissie, maar ook in die van de instelling zelf.”

De HvA heeft net als de Rotterdamse collega in een keer de volledige instellingstoets behaald. Dat is natuurlijk een mooie validatie van het bewind van de voormalige rector van de Amsterdamse hogeschool, Jet Bussemaker. Ook voor het Rotterdamse HBO bevestigt dit de overtuigingskracht van de lange termijn strategie en aanpak van hun vorige CvB-voorman Jasper Tuytel en het Focus-programma van zijn opvolger, Ron Bormans.

Kwaliteitsdenken krijgt impuls

De huidige HvA-rector, Huib de Jong, zegt: “Deelname aan de Instellingstoets heeft ons veel meer opgeleverd dan alleen een positieve waardering van ons kwaliteitssysteem. Deelname heeft het ‘kwaliteitsdenken’ binnen onze organisatie een impuls gegeven. Bovendien bevat het rapport waardevolle adviezen, waar we de komende periode mee aan de slag gaan.”

Nu beide instellingen de Instellingstoets van de NVAO hebben behaald komen zij beide in een lichter regime terecht van de individuele opleidingsaccreditaties. Deze instellingstoets geldt voor zes jaar. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK