Walhalla van het HO ten onder

Nieuws | de redactie
14 oktober 2013 | Een aangrijpende documentaire schildert hoe de LSVb in 2017 ten onder ging vanwege het meest geslaagde studenteninitiatief sinds de Belgische revolutie van 1830.

België was er nooit gekomen zonder de rellen die de operaminnende studenten van Brussel veroorzaakten bij de uitvoering van ‘La Muette de Portici’ van Auber in 1830. De politieke demonstraties die zij begonnen bij de herhaling van de aria ‘Amour sacré de la Patrie’ mondden uit in vechtpartijen in de zaal, de chique foyers en voor op het plein van de Muntopera. De politie van het Ollandse régime van de Oranjes greep in en de revolutie was een feit.

Dit meest effectieve studentenoptreden uit de recente geschiedenis is in de jaren tussen 2013 en 2017 dunnetjes over gedaan door de LSVb. Ook dat eindigde in een opera-achtige scène, maar dan van een Wagneriaanse kwaliteit, een Götterdämmerung van het Walhalla van het hoger onderwijs, de beste universiteit die ooit in ons land was opgericht.

De documentaire ‘Brandstof’ van Sjoerd ter Borg en Mathijs Voordenberg over deze hoopvolle, maar uiteindelijk dramatische geschiedenis van de toekomst werd op het 30 jaar LSVb jubileum voor het eerst vertoond. Een Oscar kan hen nauwelijks ontgaan. U ziet dit aangrijpende stuk geschiedschrijving en filmkunst hieronder.
 

Brandstof from Mathijs Voordenberg on Vimeo.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK