Waterstrijd in kaart

Nieuws | de redactie
8 oktober 2013 | Het historisch strijdtoneel van Nederland tegen het water is door HU en UU blootgelegd. Met Google Earth zijn oude kaarten over nieuwe cartografie gelegd. Nu kunnen zowel de onderzoeker als de leek bekijken hoe deze strijd ‘voorlopig’ beslecht is.

Water is een hot en koninklijk item. Zeker in Nederland, waar aanpassingen en versterkingen van dijken aan de orde van de dag zijn als gevolg van klimaatverandering en zeespiegelstijging.  Al eeuwenlang voert ons land ‘strijd’ met het zee- en rivierwater. Vergelijkingen van oude kaarten van hoogheemraadschappen, rivieren en waterwerken met satellietbeelden uit Google Earth laten precies zien waar de mens deze strijd gewonnen heeft. En ook waar niet.

Inzoomen op het verleden

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft een collectie oude waterstaatkundige kaarten gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt via een online tentoonstelling. Door middel van een innovatieve techniek zijn deze kaarten in een nieuw perspectief geplaatst. Dit ‘georefereren’ geeft de kaarten een extra dimensie door ze als laag te koppelen aan Google Earth. De resultaten zijn interessant voor onderzoekers en breed publiek.

De ruim 120 cartografische documenten in de digitale tentoonstelling ‘Waterstaatkundige kaarten in Google Earth’ zijn afkomstig uit de collectie van Gerrit Moll (1785-1838). Hij was een Utrechts hoogleraar wis- en natuurkunde en verzamelaar. De kaarten stammen uit de periode 1600-1825 en hebben veelal betrekking op hydrografische aspecten in Laag-Nederland.

 De documenten zijn in hoge resolutie gescand en middels de applicatie Georeferencer voorzien van coördinaten en koppelingen waardoor ze geanalyseerd kunnen worden in bijvoorbeeld Google Earth. De digitale tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK