Delpher helpt delven in historie

Nieuws | de redactie
20 november 2013 | De Koninklijke Bibliotheek doet echt aan ‘big data’ voor “alle onderzoekers die historisch bronnenmateriaal gebruiken.” Met kennisbron Delpher ontsluit zij “miljoenen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften” uit het verleden.

De KB meldt op de nieuwe site van dit zoeksysteem; “Delpher is er voor alle onderzoekers die historisch bronnenmateriaal gebruiken. Voor wetenschappers en journalisten die hun onderzoek een stap verder willen brengen. Voor genealogen die speuren naar onontdekte stukjes familiegeschiedenis. Voor studenten die werken aan hun scriptie. Delpher ontsluit full text miljoenen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften en is een goudmijn voor onderzoek en ontdekking.”

Kranten sinds 1618

Delpher Kranten biedt een selectie van Nederlandse kranten; van de oudst bewaard gebleven Nederlandse krant uit 1618 tot landelijke en plaatselijke kranten uit 1995. De selectie betreft niet alleen kranten uit Nederland, maar ook dagbladen van de Antillen, uit Suriname, Nederlands-Indië, de Zuidelijke Nederlanden en van de Nederlandse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Ook beschikt Delpher over anderhalf miljoen gedigitaliseerde typoscripten van radiobulletins uit de 20e eeuw, in de periode 1937 – 1984. De collectie ANP Radiobulletins biedt het nieuws van elke dag, zoals het werd voorgelezen op de radio.

Het project is opgezet door de KB met collega’s van het Meertens Instituut en de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht. De uitbouw van Delpher moet leiden tot een nog ‘bigger data’ bestand, waarin tientallen miljoenen pagina’s historische bronnen beschikbaar komen voor onderzoekers en ‘liefhebbers’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK