Diabetesprijs voor ‘vette spieren-onderzoek’

Nieuws | de redactie
6 november 2013 | Insuline-ongevoeligheid is de voorloper van diabetes type 2. De Maastrichtse professor Patrick Schrauwen krijgt voor zijn onderzoek hier naar op 14 november de onderzoeksprijs van het Diabetes Fonds.

Professor Patrick Schrauwen van het Maastricht UMC+ wint de Corona-Gallina Onderzoeksprijs 2013 vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar het ontstaan van insuline-ongevoeligheid bij diabetes type 2. Een belangrijk stap op weg naar een betere behandeling en preventie van deze ziekte, waar in Nederland 900.000 mensen aan lijden.

Schrauwen is als hoogleraar werkzaam op de afdeling Humane Biologie van het Maastricht UMC+. Hij onderzoekt met zijn onderzoeksteam het ontstaan van insuline-ongevoeligheid, de voorloper van diabetes type 2.

Hij heeft ontdekt welke mechanismen hierbij een rol spelen. In de spieren zitten ‘energiefabriekjes’, de zogenaamde mitochondria, en deze werken minder goed. De mate waarin iemand beweegt, heeft hier een grote invloed op. Voor dit onderzoek ontving hij in 2008 een Vici-beurs.

Miljoen mensen met diabetes

Schrauwen ontvangt 50.000 euro bestemd voor vervolgonderzoek. Het uiteindelijk doel van het onderzoek: verbetering van de preventie en behandeling van diabetes type 2. De prijs is beschikbaar gesteld door de Stichting Corona-Gallina, opgericht door een bevlogen donateur van het Diabetes Fonds. Schrauwen ontvangt de Corona-Gallina Onderzoeksprijs op 14 november, Wereld Diabetes Dag.

Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes en is de grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Sinds de oprichting in 1978 werd door het Diabetes Fonds meer dan 100 mln euro geïnvesteerd, zowel in fundamenteel als toegepast onderzoek. In Nederland zijn er een miljoen mensen met diabetes, waarvan 900.000 mensen diabetes type 2 hebben. Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker normaal te houden. Als de bloedsuiker jarenlang te hoog is, lijdt het lichaam daaronder. En dat heeft ernstige gevolgen: hartaandoeningen, slechter zien of blind worden, beschadiging van nieren en zenuwstelsel. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK