Jan van Zanen en UU

Nieuws | de redactie
5 november 2013 | De benoeming van Jan van Zanen tot burgemeester van Utrecht heeft voor de UU wel iets pikants. Niet omdat hij lid van de RvT is, maar wel omdat zijn benoeming daarin tot groot gedoe in de top leidde.

Voorzitter Rien Meijerink -oud-topman van OCW- stapte namelijk subiet op vanwege die benoeming door OCW. Halbe Zijlstra benoemde in de Raad immers zo een VVD-vriend die Meijerink niet beviel. Jan van Zanen was toen nog de burgemeester van Amstelveen.

De VVD-bestuurder was tussen 2003 en 2008 partijvoorzitter en moest de liberale partij door de woelige baren loodsen van de scheuring door de PVV, het wervelwinderig optreden van Rita Verdonk, de lijsttrekkersverkiezing die zij nipt verloor van HO-staatssecretaris Mark Rutte en de scheuring van de VVD en TON van Verdonk.

Niet adequaat

Van Zanen was ook lid van gemeenteraad in Utrecht, net als Halbe Zijlstra. Ook was hij wethouder voor Financiën van de Domstad, maar dat was voor RvT-voorzitter Meijerink geen voldoende inhoudelijke grond voor deze benoeming, zo bleek. Van Zanen zou niet adequaat voldoen aan de profielschets die voor de vacature in de RvT van de universiteit was opgesteld.

Dat het Rien Meijerink was die opstapte, maakte het extra pijnlijk. Deze was voorzitter van de VSNU en Secretaris Generaal van het ministerie van OCW in de jaren dat Jo Ritzen minister was. Als man uit het bestuurlijke netwerk van toenmalig staatssecretaris Wallage speelde hij binnen de PvdA een belangrijke rol achter de schermen.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK