Jonge Akademie verrijkt

Nieuws | de redactie
6 november 2013 | De Jonge Akademie heeft weer tien van de beste ‘nieuwe talenten’ gekozen om haar werk te komen versterken. Onder hen is Tine de Moor (UU), de kenner van ‘de participatiesamenleving’, en Rens Vliegenthart (UvA) “een van de meest productieve wetenschappers in zijn vakgebied, de rol van de media in politiek en samenleving.”

Tine de Moor komt uit Gent en doet haar onderzoek vanuit Utrecht met een Vidi van NWO en ook een starting grant van de Europese Research Council. In haar interview met ScienceGuide, dat vandaag gepubliceerd werd, vertelt De Moor over de oude wortels en actuele betekenis van de verschillende typen ‘collectieve actie’. “Veel van zulke vormen van zelforganisatie kennen een grote traditie en levensduur. Ze blijken heel sterk te kunnen zijn, heel vaardig in het aanpassen aan nieuwe tijden, nieuwe generaties en uitdagingen.”

“Ook nu weer. Vooral buiten de Randstand in de krimpgebieden zie je nieuwe ‘coöperatieven’ ontstaan. Als de kritische massa voor publieke diensten te klein wordt, gaat men liever zelf aan de slag. Dat gebeurt in de zorg, bij ZZP-verbanden, maar ook in de technologische infrastructuur. in Heeze-Leende, een klein Brabants dorp, hebben  de inwoners zelf in groep hun eigen glasvezelnet coöperatief aangelegd.”

U kletst uit uw nek

Prof. dr. Rens Vliegenthart is onlangs in mei benoemd als hoogleraar communicatiewetenschap aan de UvA. Zijn onderzoek bevindt zich op het snijvlak daarvan met vakgebieden als  politicologie en sociologie. “Vliegenthart toont overtuigend aan dat het gebruik van digitale technologie de analytische mogelijkheden van de sociale wetenschapper vergroot. In 2012 publiceerde hij het boek ‘U kletst uit uw nek’, een toegankelijk boek over de relatie tussen Nederlandse politiek, media en kiezer in de afgelopen vijftig jaar”, vertelt de KNAW.

Vliegenthart doet onderzoek naar mediaberichtgeving van politieke actoren en sociale bewegingen. Hij bestudeert hoe deze berichtgeving tot stand komt en hoe het politieke proces en de publieke opinie erdoor worden beïnvloed.

Neef van minister

Hij onderzoekt hoe deze organisaties positief in de publiciteit proberen te komen, en hoe belanghebbenden reageren op de publiciteit rondom deze organisaties. Daarnaast houdt hij zich bezig met de verdere ontwikkeling van technieken voor computergestuurde inhoudsanalyse van teksten.

Rond heel dit onderwerp kan je zeggen, dat het voor Vliegenthart echt ‘all in the family’ blijft. Hij is een neef van Marja van Bijsterveldt, die tegen ScienceGuide haar grote enthousiasme voor zijn benoeming in de Jonge Akademie meteen liet blijken.

Zijn broer, de andere ‘politieke neef’ van de oud-minister van OCW, is Arjan Vliegenthart, senator voor de SP. Hij geeft leiding aan het Wetenschappelijk Instituut van die partij en geldt als een van de invloedrijkste denkers in de partijtop van de socialisten.

U vindt de volledige lijst van nieuwe DJA-leden hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK