Kans voor mobiele technologie

Nieuws | de redactie
11 november 2013 | Het Nederlands onderwijs loopt voorop als het gaat om gebruik van mobiel internet. Onderzoek van SURFnet laat zien dat studenten, docenten en medewerkers gemiddeld genomen voor loopt op de Nederlandse bevolking in het gebruik van smartphones en tablets.

In het onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van SURFnet zijn de belangrijkste trends in het hoger onderwijs op het gebied van mobiele en draadloze technologie in kaart gebracht. In het rapport komt naar voren dat mensen uit het hoger onderwijs het gebruik van mobiele en draadloze technologie voor werken en leren veel als vanzelfsprekend beschouwen.

WO verder in gebruik applicaties

Het onderzoek laat zien dat er grote verscheidenheid is in het gebruik van de technologische mogelijkheden. Met name studenten in het WO maken veel gebruik van studie-gerelateerde apps op hun smartphone terwijl dit in MBO en HBO veel minder gebruikelijk is. Gemiddeld wordt er in het onderwijs wel veel gebruik gemaakt van mobiel internet. 80% heeft hiervoor een databundel tegenover 57% van de Nederlanders.

Volgens Kirsten Veelo, de verantwoordelijk projectmanager van SURFnet, zijn de verwachtingen over de impact van mobiele en draadloze technologie in hoger onderwijs en onderzoek hoog. “De belangrijkste redenen om mobiele technologie niet in te zetten voor studie en werk hebben te maken met beperkte toegankelijkheid van diensten op mobiele devices en de kosten voor het device of het data-abonnement.”

Inzicht in de kansen

Met het onderzoek waarvoor ruim 100 respondenten werden bevraagd hoopt SURFnet inzicht te verkrijgen in het gebruik en de verwachtingen van haar doelgroep omtrent de nieuwe technologie. Het volledige rapport leest u hier. De uitkomsten van het onderzoek worden op 10 december 2013 gepresenteerd tijdens het seminar ‘Het nieuwe mobiele leren en werken’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK