Kennis volgens Le Pen

Nieuws | de redactie
13 november 2013 | Marine Le Pen bezoekt Den Haag, als ‘grande dame’ van rechts Europa. Wat zou een alliantie onder haar vaandel op HO-terrein eigenlijk voor beleid en prioriteiten op tafel leggen? Het Front National blijkt een klassiek ‘étatisme’ uit te dragen, maar wel vrije verkiezing van collegevoorzitters.

In het programma van Le Pen komt een stevig accent naar voren op het publieke karakter van onderwijsvoorzieningen. “De universiteit is geen bedrijf”, schrijft het Front National in zijn programma. De hervormingen van Sarkozy hebben de sector gedesorganiseerd en moeten worden vervangen door een soort renationalisatie van het HO.

Grand service public national

“Il incombe toutefois à l’Etat de mieux la contrôler, et de faire preuve de davantage de discernement dans l’aide qu’il octroie aux uns et aux autres. Le seul moyen d’y parvenir est de créer un grand service public national de l’enseignement supérieur, géré par un ministère de l’Enseignement supérieur aux compétences élargies.”

Inderdaad, een minister voor Hoger Onderwijs moet in één persoon de Jet Bussemaker, Anne Flierman, Karl Dittrich, Thom de Graaf en nog veel meer van het Franse beleid zijn. Hij krijgt “uitgebreidere competenties” om het beleid vorm te geven en door te zetten. Hij gaat ook over de bovenbouw van het VO en de WO-topopleidingen in de ‘grandes écoles’. Een “waarlijk omvattend beleid” is de taak van deze Napoleon der kennis.

Fixés par l’Etat

Of zoals  Le Pen’s programma het beschrijft: “Ce ministère devra gérer l’ensemble de l’enseignement supérieur, et non pas seulement une partie de celui-ci comme c’est le cas à l’heure actuelle. Ses compétences engloberont donc notamment les universités, les grandes écoles, les écoles consulaires, les écoles professionnelles, les classes préparatoires et les sections de techniciens supérieurs des lycées. Il pourra ainsi développer une véritable politique globale de l’enseignement supérieur.”

De toegang tot het HO moet door de staat gereguleerd zijn. Er moeten meer en gullere studiebeurzen komen en ook de diplomering van het HO blijft een staatszaak. “Les droits d’inscription dans les universités doivent continuer à être fixés par l’Etat pour assurer l’égalité des étudiants. Ils doivent également rester modiques pour éviter de provoquer une sélection par l’argent. L’Etat doit s’efforcer d’augmenter le nombre et le montant des bourses. Le cadrage national des diplômes sera maintenu.”

En of dat niet genoeg is, wil Le Pen ook “restituer à l’Etat la gestion de la masse salariale et la propriété des bâtiments universitaires.” De minister zal dus ook over alle salarissen en gebouwen van het HO gaan.

Gekozen CvB

Deze centrale sturing maakt het tegelijk mogelijk de bestuurlijke verhoudingen op instellingsniveau te democratiseren. De bestuursraden van het HO moeten meer mensen krijgen en zowel een bestuurlijke raad als een wetenschappelijke raad omvatten. Le Pen wil “élargir la composition du Conseil d’administration (CA) de chaque université (entre 40 et 50 membres), et instituer la représentation proportionnelle. “Zij wil ook “ maintenir le rôle consultatif du Conseil scientifique (CS)”. De CEVU, raad die de opleidingen en het ‘universitaire leven’ behartigt,  wil zij daarentegen afschaffen.

Met deze herschikking van het HO-bestuur kan ook de positie van de collegevoorzitter vernieuwd worden. Zijn “democratische legitimiteit” moet worden versterkt, vindt het FN, “en le faisant élire par l’ensemble réuni des membres du CA et du CS.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK