Nederland scoort hattrick

Nieuws | de redactie
14 november 2013 | De Europese Commissie heeft de oprichting goedgekeurd van een nieuw grensoverschrijdend onderzoeksprogramma. En opnieuw gaat dit vanuit ons land aan de slag. Ditmaal gaat het om nieuwe medicijnen en therapieën tegen zeldzame en complexe ziekten.

Het nieuwe European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine draagt onder meer bij aan het efficiënter ontwikkelen van medicijnen en therapieën daartegen. Dat raakt daarmee ook medicijnen die voor farmaceutische bedrijven niet rendabel zijn om zelf te ontwikkelen.

Wetenschap en industrie samen

Hierdoor wordt het ontwikkelen van ‘personalized medicine’ (medicatie toegesneden op de individuele patiënt) en medicijnen tegen zeldzame ziektes bevorderd. Een European Research Infrastructure Consortium (ERIC) is als rechtsvorm ingericht om grensoverschrijdend onderzoek te bevorderen.   Nederland is het gastland van dit nieuwe EATRIS ERIC, dat wordt gevestigd in het VUmc in Amsterdam.

EATRIS ERIC organiseert toegang tot de beste onderzoeksfaciliteiten in de deelnemende landen voor toponderzoekers uit de wetenschap, industrie, biotech bedrijven en gezondheidsfondsen. Om dit te bereiken, coördineert EATRIS ERIC toegang tot de beste academische onderzoeksfaciliteiten in de deelnemende landen. Naast Nederland zijn op dit moment Denemarken, Estland, Finland, Italië, Tsjechië, Frankrijk en Spanje toegetreden.

Erkenning voor Nederland

Staatssecretaris Dekker ziet het besluit van de Europese Commissie als erkenning voor de kracht en ondernemingsgeest van Nederland. “Nederland is duidelijk de place to be voor het doen van grensverleggend onderzoek. Door de goede voorzieningen is Nederland een gewild land voor onderzoekers om te gaan werken. Wij hebben een goed vestigingsklimaat, dat blijkt uit het grote succes met het binnenhalen van de ERIC’s.”

EATRIS ERIC is het derde Europese onderzoeksprogramma waaraan de Europese Commissie de ERIC status heeft verleend en net als de eerste twee vestigt ook deze ERIC zich in Nederland. De eerste is SHARE ERIC (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) met als zetel de Universiteit Tilburg. De tweede is CLARIN ERIC (Common Language Resources and Technology Infrastructure) met als zetel de Universiteit Utrecht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK