Nog meer Rusland

Nieuws | de redactie
26 november 2013 | Voor wie er nog niet genoeg van kreeg, viert de EU in 2014 het gezamenlijke EU-Rusland Jaar van de Wetenschap. Daarin willen Moskou en Brussel hun beider grote investeringsprogramma’s voor de komende jaren, zoals Horizon 2020, sterk aan elkaar gaan koppelen.

De EU meldt hierover: “At the 30th EU-Russia Summit on 21 December 2012 in Brussels, EU and Russian leaders agreed to make 2014 the ”EU-Russia Year of Science”. It will celebrate the long standing cooperation and joint achievements in research, technology and innovation between Russia, the EU and EU Member States.”

Drie grote prioriteiten

Doel van ‘The Year of Science’ is met een groot aantal evenementen in zowel Rusland als de EU-landen de kracht laten zien van de strategische samenwerking in “science, technology and higher education, and engaging the EU and Russian scientific communities, als well as the wider public.”

Het EU-Rusland Jaar van de Wetenschap valt samen met de lancering van het nieuwe EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020 en de herziening van het EU-Russia Science & Technology Agreement. “These programmes provide the basis for a new balanced relationship in science, technology and innovation based on shared responsibility through co-funding and programme-level coordination.”

Om in lijn te blijven met de nieuwe internationale samenwerkingsstrategie van de EU voor onderzoek en innovatie zullen toekomstige partnerschappen gericht zijn op drie gezamenlijk overeengekomen ‘priority area’s’: luchtvaart, ICT en onderzoeksinfrastructuur. Ondanks het met veel incidenten verlopen Nederland-Rusland jaar, vindt n het hoger onderwijs al veel samenwerking plaats met Russische partnerinstellingen. Lees daarover ook dit artikel van Rob Verhofstad (Hanzehogeschool).

De site van het EU-Rusland jaar met nadere info vindt u hier 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK