Omtzigt trekt NSA-onderzoek

Nieuws | de redactie
6 november 2013 | Pieter Omtzigt, columnist van ScienceGuide, gaat het onderzoek trekken dat de Raad van Europa in gang zet naar de afluisterpraktijken van de veiligheidsdiensten, zoals de NSA. "In veel gevallen heeft dat niets van doen met terrorismebestrijding."

De afluisteraffaire met onder andere de NSA raakt nu bijna alle landen in de Raad van Europa. Tientallen miljoenen telefoongesprekken zijn bewaard door de NSA, maar de precieze verbanden tussen de staten bij het afluisteren zijn nog in nevelen gehuld. Dat zal eerst uitgezocht moeten worden.

Pieter Omtzigt is lid van de Assemblee van de mensenrechtenwaakhond, de Raad van Europa. Hij zegt over zijn grote, nieuwe klus: “Wat in het debat nu onderbelicht is, is wat wel de juiste standaarden dienen te zijn bij afluisteren. Het zal immers noodzakelijk blijven voor staten om bijvoorbeeld bij het bestrijden van terrorisme af te luisteren.”

“Maar dat betekent niet dat hele landen afgeluisterd kunnen worden. Die data zijn namelijk ook zeer bruikbaar voor economische en politieke spionage en zelfs voor het afpersen en onder druk zetten van gesprekspartners.”

Wat is wel verantwoord? 

Hoe het er nu naar uit ziet, zijn tientallen regeringsleiders afgeluisterd door de NSA. “In veel gevallen kan dat niets van doen hebben met terrorismebestrijding”, vermoedt Omtzigt dan ook niet zonder reden. Hij stelt dat op het eerste gezicht de controle op afluisteren en geheime diensten in een aantal gevallen fors tekort geschoten is.

De Raad van Europa zal onderzoeken op welke wijze controle wel kan plaatsvinden. En op welke wijze medewerkers, die zien dat de overheid zich niet aan haar eigen wetten houdt, dit aan de orde kunnen stellen.

Leden van de Raad van Europa zijn alle landen in Europa (behalve Wit Rusland en Vaticaanstad). Ook Rusland, waar Edward Snowden nu verblijft, en Turkije zijn lid en werken mee in deze commissie. De Raad van Europa heeft de mogelijkheid om ook regeringen officieel vragen voor te leggen. Dat is haar bestaan maar een paar keer gedaan.

De laatste keer dat alle landen vragen voorgelegd zijn is bij de geheime CIA gevangenissen, een systeem dat in de justitie commissie als eerste onderzocht is. De vragenlijst leidde er toen onmiddellijk toe dat een aantal landen stopte met het vervoer van gevangenen en de geheime gevangenissen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK