‘Ronde Tafels’ weinig duurzaam

Nieuws | de redactie
7 november 2013 | De Ronde Tafels voor Duurzame Palmolie en Verantwoorde Soja zijn slecht in staat duurzaamheidsproblemen aan te pakken. Bedrijven en organisaties dragen alleen oplossingen aan waar zij zelf geen economische schade van ondervinden, concludeert Greetje Schouten

Samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en ngo’s spelen een steeds grotere rol in het reguleren van mondiale duurzaamheidsproblemen. Producenten, verwerkingsbedrijven, afnemers en ngo’s verenigen zich in Ronde Tafels om afspraken te maken over de verduurzaming van de productie van veelal tropische gewassen.

Schouten onderzocht voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht het functioneren van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) door de onderlinge interacties en onderhandelingen te analyseren.

Het mag niets kosten

De Nederlandse, Duitse en Zwitserse overheid investeren via het Initiatief Duurzame Handel gezamenlijk 130 miljoen euro in duurzame initiatieven, waaronder het duurzaamheidskeurmerk dat door beide Ronde Tafels is ontwikkeld.

Greetje Schouten toont in haar onderzoek aan dat hoewel er in de afgelopen tien jaar heel wat is bereikt, beide Ronde Tafels beperkt zijn in hun vermogen een sector te reguleren. Zo dragen participerende bedrijven alleen oplossingen voor duurzaamheidsproblemen aan waar zij zelf geen economische schade van ondervinden.

Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over het beperken van de consumptie van palmolie of soja. Ook het bespreken van meer fundamentele oplossingen voor duurzaamheidsproblemen zoals ontbossing, komen in deze initiatieven nauwelijks of niet aan de orde. Dit ondermijnt de legitimiteit van beide Ronde Tafels. Bovendien is deelname aan Ronde Tafels op vrijwillige basis en kan regelgeving niet afgedwongen worden.

Shampoo, pizza en koekjes

Nederland is de grootste importeur van palmolie en de een na grootste importeur van soja binnen de Europese Unie. Palmolie is terug te vinden in ongeveer de helft van de producten die te koop zijn de supermarkt, zoals shampoo, margarine, pizza en koekjes. Soja wordt vooral verwerkt tot veevoer.

De grote vraag naar soja en palmolie gaat hand in hand met tal van onduurzame praktijken. Zo zijn ontbossing van tropisch regenwoud om plaats te maken voor palmplantages en de schending van arbeids- en landrechten in Indonesië en Maleisië aan de orde van de dag. In Zuid-Amerika worden lokale boeren verdreven en verdwijnen bossavannes op grote schaal, om meer sojateelt mogelijk te maken.

Nationale overheden zijn tot nu toe niet in staat geweest dit soort duurzaamheidsproblemen aan te pakken. Nu echter blijkt dat Ronde Tafels op het terrein van palmolie en soja het ook niet voor elkaar krijgen om een einde te maken aan onduurzame praktijken, raadt de onderzoekster aan om het over een andere boeg te gooien. ‘Ik verwacht dat het effectiever is om specifieke duurzaamheidsproblemen op regionaal niveau aan te pakken, waarbij private partijen en overheden met elkaar samenwerken’, aldus Schouten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK