Supercomputer breidt uit
In juni 2013 was het staatssecretaris Sander Dekker die op het Amsterdamse Science Park de nieuwe nationale supercomputer Cartesius van SURFsara in gebruik stelde. Bij de aanschaf van Cartesius is er bewust gekozen voor een strategie waarmee makkelijk ingespeeld kan worden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers die kosteneffectief en duurzaam gebruik kunnen maken van de geboden rekenkracht.
Grafische kaart voor rekenkracht
Eind komend jaar zal de supercomputer voor het eerst worden uitgebreid. Naast de initiële centrale verwerkingseenheden voor algemeen gebruik, wordt de rekenkracht nu uitgebreid door het toevoegen van extra grafische kaarten (GPU’s). Navraag onder gebruikers van Cartesius leerde dat in onderzoeksgebieden als moleculaire dynamica, astrofysica en klimatologie behoefte is aan deze vorm van rekenkracht, omdat dit juist voor bepaalde applicaties de snelheid sterk kan vergroten.
Anwar Osseyran, algemeen directeur van SURFsara, is verheugd met de uitbreiding van Cartesius. “Het is een perfect voorbeeld van onze duurzame on-demand aanpak: het tijdig koppelen van de vraag vanuit de gebruikers aan de technologie die op dit moment beschikbaar is. Onderzoeksgroepen in Nederland kunnen nu de volgende stap zetten om sneller inzicht te verkrijgen in specifieke data, met nog hogere resoluties en nauwkeurigheid.”
Samen sterker
In de Top 500 van snelste supercomputers die eerder deze maand bekend werd staat Cartesius op een 184e plek. Door het met lichtpaden aan elkaar koppelen van meerdere supercomputers kunnen Nederlandse onderzoekers daarmee complex onderzoek op wereldniveau verrichten. Een voorbeeld hiervan is het eSALSA project van prof. Henk Dijkstra en dr. Frank Seinstra dat onlangs in Denver in de prijzen viel.