Turkije als bloemenland

Nieuws | de redactie
22 november 2013 | De Hollandse tulp komt uit Turkije. Komen de bloemen en planten uit ons land nu daarheen terug? Inholland-studenten ontwikkelen een concept om de export van Nederlandse bloemen naar het grote en welvarend geworden moederland van de tulp innovatief te laten expanderen.

Tweedejaarsstudenten van de opleiding Bedrijfskunde, Management, Economie & Recht (BMER) van Inholland in Diemen gaan met de Innovatieklas Flowers een verkoopconcept ontwikkelen voor bloemen en planten op de Turkse markt. Zij gaan daartoe een markt- en vestigingsonderzoek voor de Turkse markt doen.

Bloemen- en plantenexporteur Koapak uit De Kwakel wil binnen een paar jaar een verkoopconcept ontwikkelen voor de Turkse markt, omdat die in de lift zit. De onderzoeksresultaten van de studenten worden gebruikt ter ondersteuning van  plannen om deze groeimarkt te veroveren.

Win-win

Het concpet van ‘Innovatieklas’ biedt studenten de kans om vanuit hun eigen vakgebied kennis te kunnen maken met het bedrijfsleven. Dat gebeurt in dit internationale project op een bijzondere manier.

“Koapak wil een tuincentrum ontwikkelen dat voldoet aan de moderne wensen van de Turkse klant. Bij de ontwikkeling van onze plannen maken wij graag gebruik van de kennis en het enthousiasme van de studenten. Tegelijkertijd krijgen studenten de kans in onze keuken mee te kijken en zich te verdiepen in de internationale bloemen en planten business. Een win-win situatie, lijkt ons”, vertelt Felix Ensinger, de directeur van het bedrijf.

Ensinger ziet namelijk veel kansen voor de afzet van bloemen en planten op de Turkse markt. De koopkracht van de bevolking is de voorbije jaren duidelijk toegenomen en de Turkse economie groeit met gemiddeld zeven procent per jaar,. Ook wordt de markt geleidelijk toegankelijker voor buitenlandse investeerders. Bovendien is de Turkse bevolking erg gesteld op bloemen, planten en mooi aangelegde tuinen. Koapak meent dat er op het gebied van logistiek, conditionering van het product, winkelconcepten en presentatie van de producten in Turkije nog veel te verbeteren is.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK