Vertrouwen in onderwijs

Nieuws | de redactie
14 november 2013 | Het vertrouwen in de overheid daalde in ons land iets harder dan gemiddeld in de ontwikkelde landen. De waardering voor het onderwijs is hier hoger en de omvang van de bureaucratie is kleiner. De OECD-weging van de publieke diensten levert opmerkelijke data.

De Parijse denktank laat zien dat in veel landen het vertrouwen in de overheden is gedaald tijdens de kredietcrisis. “Not surprisingly, trust declined in the countries hit hardest by the crisis, such as Ireland, Greece, Slovenia and Portugal.” Vier op de tien burgers zeggen in de OECD-lidstaten nog vertrouwen te koesteren.

Lead the way

‘The OECD’s latest edition of Government at a Glance argues that governments need to be more inclusive, transparent, receptive and efficient. For that, they need to put their fiscal houses in order, deliver high quality services to their citizens and provide open and transparent data. “Citizens look to governments to lead the way. Without strong leadership, supported by effective policies, trust is easily eroded. Good governance means putting the needs of people at the centre of policy-making”,’ aldus OECD-chef Angel Gurría.

“Action needs to be taken urgently,” zegt hij daarom. “Building back trust is crucial to implement the necessary structural and fiscal reforms that are key to restoring growth and promoting well-being. Government at a Glance is a unique international comparator that can help policy-makers chart the way towards rebuilding that trust.”

Minder geld voor onderwijs

In Nederland daalde het vertrouwen iets meer dan elders, maar nog wel op een hoger dan gemiddeld niveau. Zo is het vertrouwen in het onderwijs 8% hoger dan gemiddeld op 74%. Alleen de politiek wordt met 2% minder gewaardeerd dan in het algemene beeld van de OECD-landen.

De omvang van de publieke sector en zijn bureaucratie is in ons land daarbij duidelijk kleiner dan gemiddeld. Is bij heel de OECD ruim 15% van de werknemers ambtelijk ingezet, is dit in Nederland 12,4%. Bij het maken van het beleid onderscheidt ons land zich ook: “With a score of 0.9, The Netherlands ranks ?rst among OECD countries on the OECD index on the use of a medium-term perspective in the budget process.” Niettemin geeft ons land nog steeds minder uit aan onderwijs dan gemiddeld binnen de OECD: 11,6% van de overheidsuitgaven. De overige landen doen gemiddeld 12,5% aan zulke investeringen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK