Vier miljoen voor talen

Nieuws | de redactie
28 november 2013 | Om meer leraren Nederlands, Engels, Frans, Duits en klassieke talen voor de klas te krijgen gaan universiteiten meer eerstegraads leraren talen opleiden. Het kabinet stelt daarvoor €4 miljoen beschikbaar.

Op dit moment vormen zowe moderne als klassieke steeds zogeheten ‘tekortvakken’. De demografie maakt deze ontwikkeling nog eens extra zorgelijk. “Dat bedreigt de kwaliteit van het onderwijs en dus is er werk aan de winkel voor de universiteiten en lerarenopleidingen,” zegt minister Bussemaker.

Minister daagt uit

“Er komt een gigantisch tekort van ongeveer 2200 fte aan,” waarschuwde bijvoorbeeld decaan Wubbels van de UU tijdens het seminar van de VSNU over de academische leraar. “Als straks een kwart van de universitair opgeleide leraren afscheid neemt wordt dat tekort nog eens verdubbeld. De vergrijzing is echt desastreus voor het onderwijs, als wij niet oppassen nu. Er komt echt een gigantisch tekort aan.”

Voor de academisch geschoolde docenten is “het leraarsberoep ‘een fuik’ geworden en daar willen we vanaf. We willen dat mensen na of naast het leraarschap ook iets anders kunnen doen. Als we bij die benadering vervolgens gaan doen alsof dat een probleem is, ja dan ís het meteen ook een probleem.”

“Wanneer wij met elkaar vaststellen dat vele jonge docenten in de eerste drie jaar na hun intrede in de school, in de beroepspraktijk uitvallen omdat het te zwaar blijkt te zijn, dan moeten we daar inderdaad iets tegen doen. Maar we moeten ook rekening ermee willen houden dat mensen andere mogelijkheden hebben, naast en na het leraarschap.” De minister daagt de opleidingen daarom met deze nieuwe investeringen eens te meer uit, zo geeft zij aan, om zelf met initiatieven te komen  om meer jongeren enthousiast te maken voor een baan voor de klas.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK