Atoomfoto bekroond

Nieuws | de redactie
13 december 2013 | De eerste foto die ooit gemaakt is van de binnenkant van een waterstofatoom is het werk van Aneta Stodolna van FOM en collega’s over heel de wereld. Dit is daarom gekozen als een van de tien grote doorbraken in de fysica van 2013 door het vakblad Physics World

De collega’s wereldwijd onderbouwen deze eer als volgt: “To Aneta Stodolna of the FOM Institute for Atomic and Molecular Physics in the Netherlands, Marc Vrakking at the Max-Born-Institute in Germany and colleagues for taking the first direct images of atomic orbitals.”

“Anyone who has studied science has seen representations of atomic orbitals, but until this year no-one had ever managed to actually take a direct image of an orbital. Stodolna and Vrakking took the atomic snapshot with their new “quantum microscope”, which detects electrons that are ejected from helium atoms by laser light. When the atoms are put into a Rydberg state with an extremely large atomic orbital, the result is a clear image of the orbital’s nodal structure.” 

FOM-AMOLF geeft een uitvoerige beschrijving van dit unieke project en de betekenis daarvan. Deze leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK