Europese kansen voor MKB
Jolanda Hekman is voor de Hanzehogeschool EU-liaison officer in Brussel. Zij ziet waar de kansen liggen en helpt de hogeschool en haar partners in de noordelijke regio deze optimaal te benutten. “Wij staan met ons onderzoek heel dicht bij het MKB. In het nieuwe Horizon 2020 programma is €70 miljard beschikbaar en 20% daarvan is echt bedoeld voor innovatie in het MKB. Het is mijn taak iedereen goed te informeren over die mogelijkheden.”
Maatschappelijke uitdagingen
Afgelopen week vond in Groningen daarom een bijeenkomst plaats over deze mogelijkheden voor de topsector life sciences and health. Met het Center of Expertise Healthy Ageing valt de Hanzehogeschool nadrukkelijk in deze topsector en ook in Europa wordt het belang van gezond ouder worden onderkent in één van de ‘societal challenges’.
Omdat de Hanzehogeschool nog geen zitting heeft in de landelijke organen van de topsector, moet men nog nadrukkelijker een positie bepalen. “Hoe zit het speelveld in elkaar, dat is een belangrijke vraag,” zegt Hekman. “Het Center of Expertise krijgt al veel voor elkaar via RAAK-projecten en aanvragen bij ZonMW. Het is zaak nu ook de stap naar Europa te maken.”
“Het MKB is goed in de innovatievraag, en dat is juist waar in Europa nu ook naar gezocht wordt.” Op de bijeenkomst in Groningen laat het bedrijf Vitalinq, een platform over gezonde leefstijlen, zien waar die internationale blik toe kan leiden. “Zij zijn aangehaakt bij twee grote internationale EU-projecten en plukken daar nu echt de vruchten van. Het levert het bedrijf nieuwe contacten en markten op in 16 Europese landen.”
Excellentie op concreet niveau
Juist dat is waar Hekman kansen ziet. Zo’n voorbeeld geeft aan hoe je vanuit de inhoud nieuwe netwerken ontvouwt. Recent was zij op bezoek bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in de EU om toe te lichten wat de Hanzehogeschool op het gebied van energie doet. “Daar kreeg ik te horen dat EnTranCe (Energy Transition Centre), de open innovatieomgeving van de Hanzehogeschool precies een voorbeeld is van wat Europa op dit moment vraagt. Namelijk excellentie op een concreet niveau.”
Hoewel universiteiten vaak al gewend zijn voor hun onderzoek internationaal te opereren, ziet Hekman dat hogescholen een voorsprong hebben. “Juist door die directe aansluiting op de societal challenges hebben we kansen. We staan zeker niet op achterstand. Het gaat er nu om dat we bijvoorbeeld op het gebied van energie echt inhoudelijk de Europese agenda gaan beïnvloeden.”
Er kan heel veel in Europa
Voor het Kenniscentrum Energie van de Hanzehogeschool betekent dit concreet dat in de komende periode een aantal Europese partijen verbonden worden aan het kenniscentrum rond energie. “Begin februari zal er ook voor energie een bijeenkomst zijn met de topsector en het MKB om de mogelijkheden voor de energiesector onder het voetlicht te brengen. Daarmee moet een stap gezet worden. Het is echt pionieren, echt een avontuur, maar als je inhoudelijk als hogeschool weet waar je naartoe wil, kan er heel veel,” aldus Jolanda Hekman.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”