Jan Mengelers TU/e chef

Nieuws | de redactie
13 december 2013 | De Raad van Toezicht van de TU/e heeft Jan Mengelers benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur. Hij volgt Arno Peels op. Mengelers is op dit ogenblik voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO.

Met Jan Mengelers treedt een alumnus aan als collegevoorzitter: hij studeerde in 1979 af in Eindhoven men een ingenieurstitel in de werktuigbouwkunde. Na zijn studie werd hij wetenschappelijk onderzoeker aan het Energieonderzoek Centrum Nederland. Van 1982 tot en met 1984 deed hij wetenschappelijk onderzoek bij Philips Natlab.

Knokken met Maxime 

Van 1984 tot en met 1997 vervulde hij diverse managementfuncties bij Nedcar, de laatste vier jaar als Managing Director, Product Design & Engineering. Van 1997 tot en met 2001 was Mengelers President & CEO van Neways Electronics International. Sinds 2001 is de heer Mengelers in dienst van TNO, waar hij op 1 april 2008 benoemd werd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij begint per 1 maart 2014 in zijn nieuwe functie. 

Bij TNO moest hij flink aanpakken, want in het kader van het topsectorenbeleid en de bezuinigingen van Rutte-I kreeg Mengelers het flink aan de stok met minister Verhagen. “De minister wil slim bezuinigen. TNO zegt dat we ons uit de recessie moeten innoveren in plaats van saneren. Door de bezuinigingsplannen op de toegepaste kennisinstellingen kan TNO onvoldoende op deze innovatie-uitdagingen ingaan die het bedrijfsleven moeten helpen te groeien,” zei Mengelers daarover tegen ScienceGuide.

Jong volk op weg helpen 

Mengelers zelf is enthousiast over zijn overstap naar het hoger onderwijs. “De TU/e is één van de beste universiteiten van Nederland en heeft ook internationaal een ijzersterke reputatie. Ik hoop dat ik met mijn ervaring en mijn netwerk in de Nederlandse en Europese overheid en industrie van waarde kan zijn voor de organisatie.” Als nieuwe collegevoorzitter wil hij een brug slaan tussen industrie en zijn achtergrond van het toegepaste onderzoek enerzijds naar het meer fundamentele onderzoek in het WO anderzijds. 

“Ik vind het extra inspirerend om als universiteit toekomstige generaties jonge onderzoekers op weg te helpen. Daarbij kan mijn ervaring mogelijk van waarde zijn.” Als inwoner van Eindhoven kent hij bovendien het DNA van de regio. “In zekere zin is het voor mij dan ook een terugkeer op een warm en vertrouwd nest.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK