Merkel verrast nog eens

Nieuws | de redactie
16 december 2013 | Het daadkrachtige kennisbeleid van Angela Merkel krijgt een onverwachte nieuwe dimensie. Naast kennisminister Johanna Wanka komt er een nieuwe bewindsman voor digitale infrastructuur uit de Beierse CSU. Nu dus écht 'Laptop und Lederhose'.

De nieuwe CSU-minister voor het verkeersbeleid en de mobiele infrastructuur, Alexander Dobrindt, krijgt er een belangrijke portefeuille bij. Dit is een beleidsterrein dat op ministerieel niveau nog niet eerder zo bestond: digitale infrastructuur. Daarmee zet Merkel met haar CDU/CSU nog weer haar stempel op het kennis en innovatiebeleid. Ook sluit zij aan bij de Europese initiatieven van de ‘digitale binnenmarkt’ en de beleidsagenda die Neelie Kroes hiervoor uitgewerkt heeft.

Wanka en Hannover

Kennisminister Johanna Wanka blijft op haar recent verworven post. Onderwijs en R&D-beleid kunnen rekenen op nog eens miljarden meer investeringen voor de lange termijn. Uit het ‘Laptop und Lederhose’ land Beieren komt hier een extra beleidsimpuls bij. In en rond München is de hightech industrie sterk ontwikkeld en gericht op digitale innovaties en toepassingen, ook in de lucht- en ruimtevaart sector.

Dat de Duitse bedrijven de integratie van webbased activiteiten met de maakindustrie, big data toepassingen en duurzaamheid een cruciale ontwikkeling achten, blijkt uit de thematiek van de Hannover Messe van 2014. Samen met partnerland Nederland van deze editie richt de Olympiade van de hightech wereld zich juist nu op de digitalisering van alle industriële ontwikkelingen en de nieuwe productieketens en kennistoepassingen die hierdoor ontstaan. In Duitsland ziet men hoe eScience, big data en slimme productie steeds meer integreren.

Viel zu Deutsch

Hannover Messe topman Dr. Jochen Köckler zei tegen ScienceGuide hierover onder meer al: “Na China in 2012, na Rusland in 2013 is Nederland nu onze partner. Dat is een bijzonder moment voor ons, omdat u zich als ons ideale partnerland kunt betonen. Dankzij de bijzondere relaties die wij als buurtlanden kennen, economische en cultureel, is onze gezamenlijke ontwikkeling in de wereld echt iets unieks.”

“Een volledige hal van de Messe is gewijd aan Research and Development. Daar komen de universiteiten en wat u in Nederland noemt ‘de TKI’s ‘samen en presenteren zich. Uiteraard ook de Fachhochschulen en de bedrijven die met het hoger onderwijs samenwerken. Bovendien bieden we veel ruimte aan promovendi en startups in de kennissector om hun kennisprojecten te presenteren.” 

“De toppers uit de hightech industrie wereldwijd laten we daar rondkijken. Wat speelt er? Wat zijn de nieuwe concepten? Waar zit de nieuwste kennisvernieuwing en wie zijn dat? Met wie kunnen we samen veel meer leren, ontwikkelen, doen? Met wie willen partnerschappen ontwikkelen?”

“Wat in deze R&D-hal gebeurt willen wij nog veel sterker zien te ‘internationaliseren’ Het is mij nu nog ‘alles viel zu Deutsch’. En we willen het ook niet te disciplinair opgezet zien, te beperkt. Deze hele hal draait om de verknoping, de integratie van HO en industrie, ook vanuit het meest fundamentele, pure onderzoek.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK