PvdA laat lenen lopen

Nieuws | de redactie
5 december 2013 | De coalitie heeft steeds minder haast met het leenstelsel. De PvdA neemt opnieuw en verder afstand van dit kernpunt uit het regeerakkoord met de VVD. Een nieuwe stap tot verder uitstel, ook bij de masters, acht woordvoerder Mohammed Mohandis zeer wel denkbaar nu.

In de hoorzitting van de Tweede Kamer over studiefinanciering en de OV-kaart bleek veel bezwaar te leven tegen de opsplitsing van de voorstellen voor een leenstelsel in verschillende, minder samenhangende onderdelen. Een coherent overzicht van effecten en alternatieve mogelijkheden wordt daardoor minder goed te vinden.

Open voor uitstel

Daar bleek ook de partij van minister Bussemaker, de PvdA, een serieus nadeel te vinden inmiddels. “Ik sta er zeker open voor om naar aanpassingen te kijken”, zei Kamerlid en HO-woordvoerder Mohandis na afloop van de hoorzitting tegen de NOS. “En dat zou dan bijvoorbeeld uitstel voor invoering van het leenstelsel in de masterfase kunnen betekenen.”

De top van de PvdA vindt inmiddels bijna openlijk dat deze hervorming allerminst een noodzakelijk pluspunt voor de coaltie en de eigenpartij zal blijken te zijn. “Jet, laat zitten,” is het advies dat de minister krijgt van de kenners van het onderwijsbeleid en de klassieke sociaaldemocratische opvattingen – en belangen – in het onderwijs.

“D66 is de enige die daar nog voor is, omdat ze er in geloven. Heel opvallend, het is iets mystieks bijna, een principe dat ze coûte que coûte overeind willen houden,” zeiden bronnen in de PvdA-leiding al weken geleden tegen ScienceGuide. Hun partij had in haar program wel een leenstelsel staan, maar dat leefde niet werkelijk in de klassieke onderwijsvleugel van de PvdA. “Wouter Bos was daar voor, hij heeft het ook Job Cohen destijds in zijn verkiezingsprogramma geschreven en in 2012 in het regeerakkoord met de VVD laten opnemen. Dat was omdat hij de opvatting van de VVD hier gewoon deelde.”

“Nou ja, dan maar niet”

Bij verder uitstel en opschorting van behandeling van een leenstelsel krijgt de PvdA bovendien wat ze het liefst wil: extra geld voor leraren, meer draagvlak voor Bussemakers beleid, geen ruzie meer met de studenten en de gezinnen in de middeninkomens, geen nullijn zelfs voor onderwijspersoneel. “Het tij is gekeerd tegen het lenen, zo simpel is het,” zei men vanuit de PvdA-top tegen ScienceGuide. “De gezinnen leveren al veel in, huizen staan ‘onder water’, lastenverlichting die Rutte hen beloofde komt er niet. Dan ook nog hun kinderen dwingen tot studentenleningen, dat wil niemand meer verdedigen bij ons.”

Een verder uitstel van de ‘masterlening’ leidt er al snel toe dat ook een behandeling van een vervolg met het ´grote leenstelsel’ voor de bachelors in HBO en WO stil blijft liggen. In deze kabinetsperiode gebeurt vervolgens verder weinig of niets concreets meer op dit punt. ScienceGuide begreep bovendien dat men in de HBO-top nauwkeurig genoteerd heeft wat PvdA-leider Diederik Samsom tegen één van hen losliet. “Als er dan geen voldoende meerderheid bestaat voor dat leenstelsel, nou ja, dan maar niet.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK