Rationeel dromen najagen

Nieuws | de redactie
18 december 2013 | “Wij willen mensen gelukkig maken, ze laten doen wat ze écht willen,” zegt carrière-goeroe Barbara Sher over de echte studieloopbaanbegeleiders. Maar een student lukt dat niet alleen. “Isolation will kill any dream,” onderstreept zij bij Nederlandse HBO-docenten en bij Oprah op de sofa.

“Als studieloopbaanbegeleider moet je er altijd achter zien te komen wat de student diep van binnen wil. En dat maakt het vaak zo ongelofelijk moeilijk,” vertelt Barbara Sher, Amerika’s bekendste carrièregoeroe uit bij De Haagse Hogeschool. “Betrokkenheid is het hoogste niveau van respect,” geeft Sher de zaal vol studiebegeleiders mee. “Laat je bovenal fascineren door studenten.” 

Emotie en ratio

“Er zijn uiteindelijk twee vragen waar ons hele vak om draait,” legt Sher uit. “Wat wens je? En wat is je obstakel? We moeten achter die wens zien te komen, ook als de student zich nog niet gerealiseerd wat zijn of haar wens is. Als we die wens boven tafel hebben gekregen, moeten we er achter zien te komen waarom dat hun grootste wens is. Het is belangrijk te weten van welke aspecten ze houden.” 

Sher benadrukt dat ze niet zweverig is. “En ik ben ook niet van de militaire school, die claimt dat als je iets duizend keer oefent, je er dan vanzelf goed in wordt.” Sher’s visie, die haar tot op de bank van Oprah bracht, is een mix van emotie en ratio. 

“De eerste stap is emotioneel. Als je wilt weten wat voor een beroep of studie je moet kiezen, dan moet je weten waar je van houdt. Vaak is hetgene waar je van houdt ook waar je aanleg voor hebt of waar je al goed in bent. Veel mensen die niet weten wat ze willen, houden van leren,” legt Sher uit. 

De tweede stap richt zich op de ratio. “Ratio zal je laten inzien hoe je een wens kan laten uitkomen.” Studieloopbaanbegeleiding gebeurt meestal op een individuele manier. Dat is volgens Sher niet slim. “Isolation will kill any dream.” Als een student eenmaal weet wat hij wil, moet hij anderen om zich heen verzamelen. 

Zielige dieren helpen

Als de droom boven tafel is, kan eenvoudig worden na gegaan of het ingeslagen traject een succes wordt. “Als je ergens plezier in hebt is dat een teken van de natuur dat je iets doet dat goed voor je is. Als een student dan ook nog eens omringd wordt met mensen die het beste me hem voor hebben, wordt het veel makkelijker dan wanneer hij er alleen voor staat.” 

Maar hoe werkt dat nu in de dagelijkse praktijk van studievoorlichters en studiebegeleiders? “Als je van seks houdt, wordt dan geen prostituee. Probeer er achter te komen welke redenen er achter de wens zitten. Als je van koken houdt moet je ook geen kok worden, dan raak je je hobby kwijt. Als je graag kookt en alleen woont, moet je misschien een singles-eetclub beginnen.”

“Een van de meest populaire studies is dierengeneeskunde. Het is een moeilijke en zeer prijzige studie, waar heel veel studenten zich op inschrijven. Toch is het ook een van de studies met de hoogste uitval. Dat komt omdat veel van de diergeneeskundestudenten graag zielige dieren helpen en er niet voor gekozen hebben om in zieke dieren snijden. Als je er vroeg achter komt dat dat de motivatie van een student is, kan je hem beter adviseren dierenverzorging te studeren of een dierenopvang te beginnen.” 

Échte betrokkenheid

“Als je all the way voor je studenten gaat, komt de echte motivatie vaak boven. Zo had ik een vriendin die heel graag een oude zieke miljonair aan de haak wilde slaan,  ‘a man with one foot in the grave and the other in an oil field.’ Toen vertelde ik haar dat ze het beste naar Florida kon gaan, daar zijn de meeste rijke bejaarden. 

Ook zocht ik voor haar op dat er in Punta Gorda een stripclub is waar veel oude miljonairs op zoek gaan naar jonge blaadjes. Ik had zelfs al een doelwit voor haar op het oog. Toen pas vertelde ze me wat ze echt wilde, ze wilde  zo snel mogelijk van haar financiële zorgen af zijn. Pas daarna wist ik hoe ik haar eindelijk écht kon helpen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK