Rode Duivels nekken Vlaamse student

Nieuws | de redactie
4 december 2013 | Voetbal is slecht voor het HO-rendement. Antwerpse onderzoekers hebben decennia van WK-toernooien afgezet tegen de afstudeercijfers van hun studenten. Eindstand: 0-1.

Het eind van dit collegejaar en de maanden daarvoor zullen in het teken staan van de bespiegelingen, voorbeschouwingen, weddenschappen en vele vormen van nazit-reflecties op ‘het WK’ in Brazilië. Uiteraard gaat het dan over de wereldbeker voor de voetballanden. Hoeveel impact heeft die op het HBO en WO?

Een waarschuwing

Op de Universiteit van Antwerpen is men maar vast gaan rekenen. De rendementen van de WK-jaren tussen 1982 en 2002 zijn geanalyseerd, met bijzondere aandacht voor de jaren dat België in de eindronde van de beker was geraakt. De uitkomsten zijn verhelderend en een preventieve waarschuwing.

In de jaren van een voetbal-WK daalt het rendement van studenten in Antwerpen. Men speelt de wedstrijden in juni/juli, in periodes dat van hen verwacht wordt dat de studenten examens doen. In de WK-jaren zijn de slaagcijfers 10% lager dan in andere studiejaren.

Geluk voor studenten

Noemde Rector Boddens in Bomans’ roman Pieter Bas, over de fictieve onderwijsminister en zijn jeugdjaren, de vrouw “de zandbank der wetenschappen”, dan bewijzen de Sinjoren zijn ongelijk. Het zijn de Rode Duivels die dat verwijt zou moeten treffen.

De Antwerpse Thomas More-hogeschool heeft reeds besloten denkbare negatieve resultaten als België deze zomer in Brazilië aantreedt te gaan ondervangen. De directie houdt bij het vaststellen van de examenregeling rekening met het WK en plant geen tentamens een dag na de wedstrijden van het Belgisch elftal. Een gelukje dus voor de 17.000 Antwerpse studenten die hopen op WK-succes van hun Rode Duivels. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK