Samen voor slimmere chemie

Nieuws | de redactie
17 december 2013 | Stenden en Windesheim gaan samen een belangrijk knooppunt voor innovatief onderzoek in de chemiesector in Noord-Nederland vormen. “De praktische insteek van het HBO is uitermate geschikt voor toegepaste expertise op dit vlak,” vertelt Gerard van Harten, het boegbeeld van de Topsector Chemie.

“In Emmen hebben ze een lange historie op het gebied van chemie. Ze hebben daar altijd een belangrijke chemiepoot gehad die zich bezighield met vezels en polymeren.” Volgens Van Harten is het daarom niet gek dat Stenden op die locatie druk bezig is om die rol te versterken, met het openen van een faciliteit waar aankomende ondernemers hun ideeen kunnen uitvoeren. Onlangs werd door de Topsector Chemie hier het kwaliteitslabel Centre of Open Chemical Innovation (COCI) aan verleend.

Aanjager voor werkgelegenheid

Ook de Provincie Drenthe onderkent die uitgelezen rol voor de provincie in dit thema. “Drenthe heeft het nodige te bieden. Een (vezel)chemiecluster dat zich meer en meer op groene producten richt, een sterk agrarisch achterland en een innovatieve tuinbouwsector,” stelt gedeputeerde Ard van der Tuuk. Dat Stenden in de provincie zo’n actieve rol speelt in de chemische sector is daarbij van grote meerwaarde.

Waar Stenden in Drenthe actief is, daar was men ondertussen bij Windesheim in Zwolle ook druk bezig met het Polymer Science Park. Zij ontvingen daarvoor de status Innovation Laboratory. Om de mogelijkheden optimaal te benutten hebben de twee hogescholen de handen nu ineen geslagen onder de noemer Green PAC. “Zij zijn op een gegeven moment met elkaar in contact gekomen om hun inspanningen te bespreken. Die samenwerking heeft nu geleid tot de toekenning van deze statussen.”

Dat Windesheim de status van Innovation Laboratory heeft gekregen is bijzonder, vertelt Van Harten. “Tot nu waren het voornamelijk universiteiten die dit kregen. Toch denk ik dat juist het toepassingsgerichte HBO-onderzoek hier heel geschikt voor is.” Van Harten hoopt dat de samenwerking en verkregen status kan gaan werken als aanjager voor de werkgelegenheid in de regio.

Versterken van de samenwerking

“We moeten wel realistisch zijn, dit zal niet direct grote hoeveelheden banen opleveren. Maar op het moment dat het innovatief ondernemerschap gaat groeien in de omgeving dan kan dat wel wat opleveren. Juist zo’n COCI-status kan er voor zorgen dat er ook ondernemers uit de rest van Nederland deze kant op komen. Het moet een soort aantrekkingskracht geven.”

Ook Van der Tuuk ziet dat er nog veel te winnen valt en dat de nieuw verworven status een aanzuigende werking kan hebben. “De uitdaging ligt vooral in het nog verder versterken van de onderlinge samenwerking. Niet alleen tussen bedrijven onderling, maar ook tussen ondernemers, kennisinstellingen én overheden. Wij zijn op de goede weg, maar het kan altijd beter!”

De markt op met innovatief onderzoek

Voor Windesheim en Stenden is het nu van belang dat ook in de hogescholen zelf stappen gezet gaan worden, ziet Van Harten. “Je ziet nu al dat er in de opleidingen veel meer aan praktijkgericht onderzoek gedaan wordt. Je ziet die eerste tekenen al. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld dat twee studenten onlangs een fiets hebben ontwikkeld die volledig uit kunststof is gemaakt.”

Het gaat er om dat studenten uiteindelijk iets vinden waar ze bijvoorbeeld de markt mee op kunnen. “Het zou mooi zijn als het aanslaat en ze een plek vinden in de lokale economie.” Dat is volgens Van Harten ook wat HBO-onderzoek moet zijn, in relatie tot wat universiteiten al doen. “Het gaat er om dat ze een idee in de praktijk brengen. Hogescholen zijn goed in het aanpakken van die praktische zaak.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK