Uitputtend, maar heel leerzaam

Nieuws | de redactie
17 december 2013 | De kerstdagen staan voor de deur en dus ook de opening van het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Leeuwarden. Studenten van Inholland hielden vorige week al hun eigen 121 uur durende radioactie: de Glazen Studentenbus. “De bus is leuk, maar het meest leerzame is echt de voorbereiding.”

“Veel lol en weinig slapen,” dat was volgens Peter van Embden, student Media en Entertainment Management aan Inholland, de beste samenvatting van 121 uur live radio maken. Van Embden maakt al jaren zelf radio, maar de Glazen Studentenbus en het ophalen van ruim €7000 voor het Rode Kruis, was toch heel wat anders.

Creatief improviseren

In de zes dagen die het radio evenement duurde, werden vijf verschillende steden bezocht. Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en – dit jaar voor het eerst – Delft. “Daar begon het hele leerproces mee, op welke locaties gaan we wanneer radio maken. Daar komt al een hoop bij kijken. Zo wilden we per se op dinsdag in Rotterdam staan omdat daar dan de markt is. Als je eenmaal de planning hebt, begint een volgend leertraject, het regelen van alle vergunningen.”

De voorbereiding voor deze bijzondere 3e-jaars stage van de studenten van Inholland, de HvA en het Mediacollege Amsterdam begon al in september. “De bus is leuk, maar het meest leerzame is echt de voorbereiding,” legt Van Embden uit. “Tijdens het radio-evenement zelf leer je de praktische uitvoering en vooral op een creatieve manier improviseren.”

“In deze stage moesten we alles zelf uitvinden en alles zelf regelen,” vertelt Van Embden. Een van de moeilijkste aspecten was het regelen van fondsen van bedrijven, om de Glazen Studentenbus mogelijk te maken. “Het bedrijfsleven geeft, waarschijnlijk door de economische crisis, niet meer zo gul. We hebben tientallen bedrijven gebeld, gesproken en daar presentaties gehouden, toch deden uiteindelijk maar weinig bedrijven mee.”

Multidisciplinair radio maken

Behalve dat de studenten veel zelf moesten uitvinden, kregen ze ook trainingen van hun grote voorbeelden. “Hoe ga je precies om met verzoekliedjes tijdens zo’n groot live-evenement? Hoe stel je met al die verzoeknummers een interessante muziekmix samen? We hebben masterclasses gehad bij 3FM over deze belangrijke vragen binnen het radio maken. Ook kregen we een cursus presenteren van Timo Kamst, het hoofd van de DJ-opleiding van 3FM.”

De multidisciplinariteit van de Glazen Studentenbus maakte de afgelopen maanden extra leerzaam. Behalve studenten van Media en Entertainment Management waren er ook studenten Communicatie, Leisure Management en Journalistiek. Zij werden dag en nacht bijgestaan door minimaal 2 studenten van GNR8, het leerwerkbedrijf van Inholland dat zich richt op ondernemerschap en innovatie in de media. Zij zorgden ervoor dat met behulp van 4 webcams het hele evenement live gevolgd kon worden op internet.

“Nu is het uitzenden voorbij, maar de stage nog zeker niet,” vertelt Van Embden. “We moeten nog enkele toegezegde donaties innen, het laatste deel van de veiling organiseren en een ‘after-movie’ maken. Ook gaan we aan de slag met een afsluitend document voor vorig jaar. We hebben al vast één aanbeveling. Volgend jaar willen we ook een student met een financiële achtergrond in het team!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK