Kennis-Oscar voor twee Nederlanders

Nieuws | de redactie
20 februari 2013 | KNAW President Hans Clevers krijgt $3 miljoen. De oprichters van Facebook en Google hebben uit hun eigen vermogen een soort Silicon Valley Nobelprijs opgezet en Clevers is een van de winnaars. De Nederlandse onderzoekster Titia de Lange in de USA wint ook zo'n bedrag

Clevers krijgt deze onderscheiding – die vlak voor de Oscars wordt uitgeriekt, want SIlicon Valley is natuurlijk wel echt in California – voor zijn wetenschappelijk werk. “It’s a lot of money, yes. But the people who make game-changing contributions are often scientists who toil without much recognition or fanfare and without much compensation. To my mind these are the true heroes,” zegt Apple-president Levinson, die de stichting voorzit die de prijs zal toekennen.

Nigeriaanse mail?

Hans Clevers geeft in ‘the Guradian’ toe dat het wel even duurde voordat het feit van deze investering tot hem door drong. “It’s sunk in a little bit. When I asked him about the money he said it’s meant to make life easy.” Hij wil in elk geval een symposium over de voortgang van zijn onderzoek gaan organiseren met dit geld. Hij verwacht zo’n 150 collega’s uit heel de wereld naar Amsterdam te kunnen halen. “We’ll have a big party,” voegt hij er eerlijkheidshalve meteen aan toe.

Een andere prijswinnaar was zeker zo eerlijk. Cornelia Bargmann vertelde, dat het telefoontje namens de stichting en oprichters haar uiters argwanen maakte. “Ik dacht: ‘oh, dat is weer zo’n Nigeriaanse mail waarin je wordt uitgenodigd miljoenen in te boekn als je je rekeningnummer even wilt opgeven.”

Baanbrekend werk in USA en Nederland 

Titia de Lange krijgt ook $3 miljone van de stichting. Zij had al een Heinekenprijs van de KNAW gewonnen. Na haar baanbrekend werk bij het NKI is zij gaan werken aan de Rockfeller University. Zij is daar Head of the Laboratory of Cell Biology and Genetics, en de Director of the Anderson Center for Cancer Research.

De Lange toonde aan dat DNA-moleculen aan het einde van de chomosomen T-vormige lussen vormen, waardoor de machinerie van de cel ze niet ziet als ‘breuken’ die snel moeten worden gerepareerd. Zij was de eerste die veronderstelde dat telomeren daarnaast nog op andere manieren worden afgeschermd van de celmachinerie. En haar veronderstelling bleek juist. Ze speelde zelf een grote rol in de ontrafeling van het complex van moleculen dat de telomeren beschermt — een beschermkap die zij het ‘shelterin complex’ noemde. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK