Maastricht jonge wereldtop

Nieuws | de redactie
20 juni 2013 | De Universiteit Maastricht is dit jaar doorgedrongen tot de top 10 van de ‘Times Higher Education 100 Under 50 ranking’. “Deze uitslag laat zien dat een moderne, multidisciplinaire benadering van universitair onderwijs en onderzoek zijn vruchten afwerpt”, verklaart collegevoorzitter Martin Paul.

In de tweede editie van deze ranking voor jonge universiteiten steeg de UM van de 19e naar de 6e positie Deze opmars hangt samen met de spectaculaire stijging van de UM in de ‘THE World University Rankings 2012-2013’, waarin Maastricht maar liefst 82 plaatsen hoger eindigde op de 115e positie. De stijging wordt vooral veroorzaakt door een betere reputatiescore. Daarnaast scoort de UM vooral hoog op de indicatoren die inzicht geven in de internationale uitstraling, de percentage internationale staf en studenten en onderzoekskwaliteit.

A steady rise

In zijn analyse schreef Phil Baty, hoofdredacteur van Times Higher Education, de volgende lovende woorden: “The overall World University Rankings continue to highlight the strength of the Dutch higher education system, with 12 of its research universities making the world top 200. But this table highlights one truly remarkable performer: Maastricht University. Founded as recently as 1976, it has jumped dramatically into the 100 Under 50 top 10 – reflecting its steady rise up the traditional rankings, too. It is another sign of Dutch higher education’s strength in depth.”

De ranking voor jonge universiteiten is net als de THE World University Rankings gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatieindicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. Voor de 100 Under 50 zijn de indicatoren op basis van expertadviezen enigszins aangepast om beter aan te sluiten bij de profielen van jonge universiteiten.

Hoge inzetbaarheid studenten

UM-collegevoorzitter Martin Paul: “Deze uitslag laat zien dat een moderne, multidisciplinaire benadering van universitair onderwijs en onderzoek zijn vruchten afwerpt. Onze opleidingen zijn toegesneden op de maatschappelijke ontwikkelingen van de 21e eeuw. Dat vertaalt zich in een hoge inzetbaarheid van onze afgestudeerden op de Europese en internationale arbeidsmarkt. En dat is voor studenten vaak belangrijker dan eeuwenoude tradities.

“We juichen het initiatief van THE toe om een speciale ranking in het leven te roepen voor jonge universiteiten. Het is een erkenning van de bijdrage die jonge universiteiten met hun vitaliteit en ondernemende pioniersgeest leveren aan de hedendaagse samenleving, wat bij de oudere onderwijsinstituten toch minder vanzelfsprekend is.”

De volledige ranking vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK