ABC in plaats van AFS

Nieuws | de redactie
10 januari 2014 | VU en UvA laten weten dat - nu de AFS niet door gaat - ze verder gaan bouwen aan een stevig Amsterdams bètacluster. Zonder nu te gaan fuseren, proberen zij “de kracht van de beide universiteiten te combineren” bij bèta-onderwijs en onderzoek.

De afgelopen maanden is aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam een serieus en intens debat gevoerd over de toekomst van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de bètawetenschappen in de regio Amsterdam. Zowel de VU als de UvA willen gezamenlijk een stevig bètacluster, dus een soort Amsterdams Bèta Cluster (ABC), creëren en werken nauw samen om dit te bereiken.

Mogelijkheden in kaart

De besturen hebben daarom hun bètafaculteiten gevraagd, die sinds januari onder leiding staan van de recent benoemde Karen Maex, om samen met de vice-decanen van de bètafaculteiten de mogelijkheden in kaart te brengen. Zo worden de kracht van beide universiteiten op het gebied van onderwijs enerzijds en onderzoek anderzijds gecombineerd, zo laten de universiteiten weten.

Dit zal resulteren in een plan van aanpak, waarin de timing voor de onderwijs- en onderzoeksplannen verschillend kan zijn. In deze plannen wordt rekening gehouden met de bezorgdheid van de studenten en de medewerkers. Daarom heeft het College van Bestuur van de UvA de medezeggenschapsraden van studenten en medewerkers gevraagd om snel te rapporteren over het besluit en de onderliggende argumentatie van de gezamenlijke raadsvergadering van 20 december 2013.

Begeerde partner

De Colleges van Bestuur ondersteunen de decaan en haar team bij de bestuurlijke invulling om de gezamenlijke ambitie mogelijk te maken en zo een stevig bètawetenschappelijk cluster in Amsterdam te creëren. Uiteindelijk zal dit bètacluster een belangrijke partij zijn in het internationale academische veld en getalenteerde studenten en wetenschappers van over de hele wereld aantrekken. Ook zal het een begeerde partner zijn voor state-of-the-art organisaties op het gebied van techniek, productie en onderzoek in de komende decennia.

Lees hier het interview met decaan Karen Maex dat ScienceGuide bij haar recente benoeming met haar voerde.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK