Amerikaans blijven dromen

Nieuws | de redactie
28 januari 2014 | De ‘American Dream’ bestaat nog steeds, maar kansen op sociale mobiliteit spreken niet vanzelf. Harvard-onderzoek laat zien hoe wezenlijk goed onderwijs, weinig ongelijkheid en veel ‘sociaal kapitaal’ zijn. Ohio en ‘the South’ kwijnen weg, het Midden Westen bloeit.

De verschillen en factoren hebben binnen de USA grote invloed. Het land is immers een continent en van een ongekende diversiteit in alle op zichten. Dat laten de uitkomsten soms drastisch zien: “in some places, such as Salt Lake City and San Jose, the chance of moving from the bottom fifth to the top fifth is as high as 12.9%. In others, such as Charlotte and Indianapolis, it is as low as 4.4%.”

De zuidelijke staten doen het hier zwak doordat segregatie en ongelijkheid diep blijven doorwerken. De ‘Rustbelt’ scoort ook laag, vooral in Ohio. De ‘Plain States’ in het Midden Westen en de bergen-en-oceaan staten van de Pacific Northwest zijn sterk in het aanwakkeren van sociale mobiliteit.

5 sleutelfactoren

De onderzoekers konden op basis van het wegen van vele variabelen een helder portret laten ontstaan van de gebieden waar de kans op het beleven van de Amerikaanse droom markant blijkt te zijn. “High mobility areas have (1) less residential segregation, (2) less income inequality, (3) better primary schools, (4) greater social capital, and (5) greater family stability.”

Beleid is daarbij belangrijk, ook lokaal en in de 50 staten. Niettemin geven de cijfers een relativering. “We find that areas that provide more local public goods and larger tax credits for low income families tend to have higher levels of upward mobility. However, segregation and inequality are much stronger and more robust predictors of the variation in intergenerational mobility than differences in local tax and expenditure policies.”

Sociaal kapitaal en gezin

De impact van de rol van ‘sociaal kapitaal’ blijkt zeer sterk. Veel meer dan bijvoorbeeld het feit of er veel dan wel weinig immigranten in een stad of streek wonen. “We find a strong positive correlation between upward mobility and social capital of 0.641 in the baseline specification, an estimate that is quite robust across specifications. We also consider two other proxies for social capital: the fraction of religious individuals (based on data from the Association of Religion Data Archives) and the rate of violent crime (using data from the Uniform Crime Report). Religiosity is very strongly positively correlated with upward mobility, while crime rates are negatively correlated with mobility.”

Daar komt nog bij, dat de gezinssamenstelling eveneens van grote betekenis blijkt te zijn. “We use three measures of family structure in the CZ based on data from the 2000 Census: (1) the fraction of children living in single-parent households, (2) the fraction of adults who are divorced, and (3) the fraction of adults who are married. All three of these measures are very highly correlated with upward mobility across all the specifications.” De factor van het opgroeien in een een-ouder-huishouden bleek zelfs de sterkste van alle onderzochte variabelen, waar het de invloed op opwaartse mobiliteit betreft. 

Het volledige onderzoek leest u ier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK