China voorbij EU

Nieuws | de redactie
21 januari 2014 | Voor het eerst investeert China een groter aandeel van zijn BBP in onderzoek dan de landen van de EU. De OECD laat zien, dat in 2012 de uitgaven voor R&D wereldwijd voor het tweede jaar op rij boven het niveau zijn gestegen van voor de kredietcrisis. Nederland stagneert.

In 2012 stak China 1,98% van het BBP in research en development. Daarmee ging het voor het eerst de EU voorbij. Europa stak 1,97% in ondezoek. De gedurige stijging van de Chinese investeringen werd daarmee nog eens markant zichtbaar. “The rapid and sustained growth in China’s R&D spending over the past two decades has been driven by R&D expenditures in enterprises.”

Korea en Nederland

De grote stijger onder de ontwikkelde landen binnen de OECD is Zuid Korea. Daar stegen de investeringen van 2,1% in 2000 naar 4,3% in 2012. “According to the latest available estimates, it now ranks first among OECD countries in terms of its R&D intensity, a position long held by Israel. This performance has also been driven by rapid growth in the R&D spending of its business sector.” 

Nederland vertoont in de analyses van de verschillende landen een opvallend beeld. Sinds 1990 is er nauwelijks sprake van stijging of daling van de R&D-investeringen. Het aandeel in het BBP beweegt zich al jaren tussen 1,8% en 2,1%. 

Tussen de verschillende investeerders in de OECD-naties zijn markante verschillen merkbaar. “Growth has been driven by a strong recovery in R&D performed by business (+3.5%), well in excess of subdued growth of R&D expenditures in higher education institutions (+1.4%) and in the government sector (+0.9).” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK