China voorbij EU

Nieuws | de redactie
21 januari 2014 | Voor het eerst investeert China een groter aandeel van zijn BBP in onderzoek dan de landen van de EU. De OECD laat zien, dat in 2012 de uitgaven voor R&D wereldwijd voor het tweede jaar op rij boven het niveau zijn gestegen van voor de kredietcrisis. Nederland stagneert.

In 2012 stak China 1,98% van het BBP in research en development. Daarmee ging het voor het eerst de EU voorbij. Europa stak 1,97% in ondezoek. De gedurige stijging van de Chinese investeringen werd daarmee nog eens markant zichtbaar. “The rapid and sustained growth in China’s R&D spending over the past two decades has been driven by R&D expenditures in enterprises.”

Korea en Nederland

De grote stijger onder de ontwikkelde landen binnen de OECD is Zuid Korea. Daar stegen de investeringen van 2,1% in 2000 naar 4,3% in 2012. “According to the latest available estimates, it now ranks first among OECD countries in terms of its R&D intensity, a position long held by Israel. This performance has also been driven by rapid growth in the R&D spending of its business sector.” 

Nederland vertoont in de analyses van de verschillende landen een opvallend beeld. Sinds 1990 is er nauwelijks sprake van stijging of daling van de R&D-investeringen. Het aandeel in het BBP beweegt zich al jaren tussen 1,8% en 2,1%. 

Tussen de verschillende investeerders in de OECD-naties zijn markante verschillen merkbaar. “Growth has been driven by a strong recovery in R&D performed by business (+3.5%), well in excess of subdued growth of R&D expenditures in higher education institutions (+1.4%) and in the government sector (+0.9).” 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK