D66 wil witboek onderwijs

Nieuws | de redactie
14 januari 2014 | Paul van Meenen bezocht het afgelopen jaar vele onderwijsinstellingen. Onderwijs moet dé prioriteit zijn voor D66. Een Witboek Onderwijs moet de best practices en nieuwe kansen in kaart brengen en D66 nodigt studenten, docenten en onderzoekers uit mee te praten over de toekomst.

“Goed onderwijs is de motor van economische groei en werkgelegenheid,” schrijft D66 op de speciaal voor het plan ingerichte website. Paul van Meenen reisde samen met fractieleider Alexander het land door, maar “we kunnen nooit met alle leraren, leerlingen, docenten, hoogleraren, ouders, conciërges en onderzoekers praten.”

Op de website is daarom voor eenieder de ruimte geboden om nieuwe ideeën en inzichten aan te dragen. De eerste bijdragen komen daar al binnen. Zo wordt er onder meer gepleit voor een meer restrictieve universiteit, waarin alleen de allerbesten worden toegelaten. “We zouden regelgeving moeten invoeren die niet de rijkere leerlingen naar de universiteit zou laten gaan (richting die de VVD kiest), maar alleen de slimsten. En die lat erg hoog leggen.”

Ook het meer openbreken van de onderwijsorganisatie wordt besproken. Docenten zouden meer moeten ruilen van plek binnen én buiten instellingen. “Laat docenten regelmatig ruilen, samenwerken met medewerkers uit het bedrijfsleven. Haal deze medewerkers naar de instelling en laat docenten naar het bedrijfsleven gaan. Leer met en van elkaar en leer ook met en van de deelnemer.”

Inmiddels heeft D66 ruim 100 suggesties verzameld. Zelf nog nieuwe ideeën toevoegen kan nog steeds, door hier uw verhaal te doen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK