De Binnenhof Brad Pitt

Nieuws | de redactie
22 januari 2014 | Tweede Kamer woordvoerder of bewindsman voor HO zijn doet iets met mensen. Het is de springplank naar de macht - zie Rutte, Eurlings, Zijlstra en Wallage - of nog opmerkelijker. Ook de ‘mooiste man aan het Binnenhof’ verkiezing bewijst de attractie van deze politieke portefeuille.

De pagina Vrouw van de Telegraaf vond de verkiezing van de meest aantrekkelijke vrouw in de Tweede Kamer blijkbaar een beetje oubollig. Waar bleef de uitverkiezing van de mooiste man? Zij gingen die daarom maar zelf organiseren. Vele duizenden stemden en de uitkomst mag voor de kennissector een regelrechte opsteker genoemd worden.

HO attractie

Alle drie de toppers, zeg maar ‘de Brad Pitt’s’ van het Binnenhof, blijken als woordvoerder voor hoger onderwijs en studiefinanciering hun sporen te hebben verdiend. Wat is het toch dat deze portefeuille zoveel appeal geeft?

Winnaar van het goud, met een aanzienlijke voorsprong bovendien, is CDA’er Michel Rog. Nu mag dat eigenlijk niet verrassen, als men de winnaar bij de vrouwen kent: Marianne Thieme. De leidster van de Partij voor de Dieren is dan wel geen christendemocraat, maar het feit dat zij en Rog beiden vegetarisch eten is blijkbaar een karakteristiek die ervoor zorgt dat zij een frisse en gezonde indruk weten te maken.

CNV triomfeert

Na zijn werk als voorman van CNV-Onderwijs is Michel Rog nu woordvoerder namens het CDA op onder meer het terrein van HO en SF. Dat geldt in belangrijke mate ook voor de man die het zilver won. Ook hij is een voormalig confessioneel vakbondsman, voorzitter van CNV Jong, nu GroenLinks parlementariër Jesse Klaver. Triomfator Rog had nota bene Klaver getipt als een zekere winnaar en meer nog: “Daar zou ik zelf ook op hebben gestemd.”

De bronzen plak ging naar een sociaaldemocraat die als jong Kamerlid ook al woordvoerder op het kennisterrein was, in het bijzonder ten aanzien van de studiefinanciering: Martijn van Dam. Minder gelukkig waren andere genomineerden uit de regeringscoalitie, zoals Pieter Duisenberg (VVD) en zijn liberale collega Mark Harbers, die ook de HO-portefeuille heeft gedaan. Zij haalden het niet bij deze selectie aan de poort.

Mooie partij

Is het vreemd dat een CDA’er een dergelijke verkiezing zo glansrijk wint? Kenners van de parlementaire historie zullen niet werkelijk verbaasd zijn.

De enige premier die zo’n aantrekkelijke man werd gevonden dat hij er zijn bijnaam aan overhield, was de ARP-voorman Biesheuvel, beter bekend als ‘Mooie Barend’. Over de jonge KVP’er op EZ, Ruud Lubbers, ging het verhaal, dat alle Haagse secretaresses verliefd op hem waren. En ook Margaret Thatcher had een faible voor de Rotterdamse ondernemer die de langstzittende premier werd.

Popdiva Sabine Uitslag werd als CDA-Kamerlid de Madonna van het parlement en scoorde hoog in de FHM-lijst van mooiste dames: in 2011 kwam zij op 141. De gouden plak van Michel Rog wist zij niet te evenaren, maar zij deed dan ook niet de portefeuille hoger onderwijs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK