Eerste decaan voor open onderwijs

Nieuws | de redactie
23 januari 2014 | TU Delft gaat naar Harvard-model starten met een Extension School waarin alle activiteiten rond wereldwijd online onderwijs worden gebundeld. Deze school moet de strategie van de Delftse universiteit op het gebied van open en online onderwijs naar een nieuwe fase brengen.

Prof. dr. ir. Rob Fastenau, momenteel decaan van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica wordt de eerste Dean of Open and Online Education. Samen met professor Dr. Ernst ten Heuvelhof die zich op de faculteit Techniek, Bestuur en Management al bezig hield met open education gaat hij het nieuwe project van de TU Delft vormgeven.

Koppositie versterken

Doelstelling is binnen twee jaar een Extension School te realiseren waarin alle open en online onderwijs van de TU Delft gebundeld wordt aangeboden aan studenten uit de hele wereld. Het plan is geïnspireerd op Harvard dat met de eigen Extension School al sinds 1910 ook studenten die niet op de campus in Cambridge, Massachusetts zitten van hoogwaardig onderwijs voorziet.

TU Delft wil met de Extension School zijn positie als voorloper op het gebied van online onderwijs versterken en nog beter inspelen op de recente ontwikkelingen. De universiteit wil tevens beter kunnen voldoen aan de explosief groeiende vraag naar dit type onderwijs.

Activiteiten gebundeld 

Als sinds 2006 is de universiteit actief op het gebied van Open Course Ware (OCW). Inmiddels staat het volledige onderwijsmateriaal van meer dan 130 vakken online voor iedereen die er gebruik van wil maken. Sinds 2010 zijn er colleges beschikbaar op i-TunesU. Studenten van de TU Delft en andere geïnteresseerden kunnen via OCW en i-TunesU de video-opnames van ruim 10.000 colleges online terugkijken. 

Bij twee bacheloropleidingen maken online colleges sinds september 2013 deel uit van de reguliere opleiding (zogenaamd blended onderwijs). Drie masteropleidingen kunnen geheel of gedeeltelijk online gevolgd worden. Twee MOOCs zijn in het najaar van 2013 online gevolgd door 80.000 mensen uit meer dan 100 landen. Dit voorjaar zullen er nog drie MOOCs volgen. 

Met Rob Fastenau en Ernst ten Heuvelhof als trekkers van het innovatieprogramma worden de open en online activiteiten stevig verankerd in de academische gemeenschap van de TU Delft. De komende jaren wil de TU Delft haar open en online onderwijsaanbod namelijk versneld gaan uitbouwen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK