“Geef prestatiebonus aan studenten”

Nieuws | de redactie
16 januari 2014 | De blokkade van de bètafusie van VU en UvA bewijst hoe controversieel de prestatieafspraken zijn, zo stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in reactie op de overwinning van de studenten. “Geef die prestatiebonus aan hen. Zij strijden voor goed onderwijs in plaats van het zoveelste prestigeproject.”

De fusie van bètafaculteiten van de twee Amsterdamse universiteiten was de belangrijkste inzet voor de prestatieafspraken die beoordeeld moeten worden door de Review Commissie Van Vught. Op ScienceGuide werd al geschetst hoe het verder moet, nu dit punt door de medezeggenschap vooralsnog buitenspel is gezet.

Stop met fusieprikkels

SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat nog een stap verder. Hij noemt het ‘persvers’ dat de fusie van VU en UvA een forse financiële beloning tegemoet zou kunnen zien. “We zouden toch stoppen met de schaalvergroting? Stop dan ook met dit soort fusieprikkels.”

Van Dijk hoopt dat de gereserveerde prestatiebonus direct ten goede komt aan de studenten die de fusie volgens hem hebben gedwarsboomd. “Zij strijden voor goed onderwijs in plaats van het zoveelste prestigeproject.” Vlak voor de kerst kregen zij het samen met medewerkers van de UvA voor elkaar de plannen van VU en UvA voor een gezamenlijke bètafaculteit te blokkeren.

Aan de slag met intensief onderwijs

De gestrande fusie is volgens Jasper van Dijk een goede aanleiding om minister Bussemaker scherp te bevragen over deze affaire. “Ik heb haar al vaker gezegd dat ze de liberale doctrine van haar voorganger Halbe Zijlstra moet loslaten. Dit is een mooie kans. Stop met dat rendementsdenken en ga nu eens eindelijk aan de slag met intensief onderwijs. Geef studenten de ruimte om zich te ontplooien en val instellingen niet langer lastig met bureaucratische prestatieafspraken.”

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK